Strategische arsenalen verder beperkt; Akkoord Jeltsin en Bush

WASHINGTON, 17 JUNI. De Amerikaanse president Bush en zijn Russische collega Jeltsin zijn gisteren overeengekomen het aantal strategische kernwapens de komende tien jaar nog verder te reduceren. Het akkoord omvat de volledige ontmanteling van de te land gestationeerde intercontinentale raketten met meervoudige kernkoppen, die door de Verenigde Staten steeds als de grootste bedreiging zijn ervaren.

Als gebaar van goede wil is Rusland begonnen met het onmiddellijk buiten werking stellen van de SS-18, aldus de woordvoerder van Jeltsin, Kostikov.

Het totaal aantal kernkoppen gaat terug naar 3.500 voor de Verenigde Staten en 3.000 voor Rusland. Jeltsin zei dat Moskou niet langer vasthoudt aan nucleaire pariteit met de Verenigde Staten, aangezien dat streven in de afgelopen decennia heeft geleid tot verarming van de Russische bevolking. Rusland heeft voor de vernietiging van de wapens al drie militaire fabrieken aangewezen. “President Jeltsin heeft alle drie de plaatsen al bezocht en is teruggekomen met de overtuiging dat daarvoor veel geld nodig is”, aldus Kostikov.

De Russische president zou zich vandaag inspannen om het Amerikaanse bedrijfsleven en leden van het Congres ervan te overtuigen dat het veilig is in Rusland te investeren en dat economische en financiële steun nu dient te worden verstrekt, gezien de hervormingen die er worden doorgevoerd. Kostikov verklaarde dat de president er bij zijn Amerikaanse collega op had aangedrongen “zijn morele invloed aan te wenden bij het Internationale Monetaire Fonds om niet al te veeleisende voorwaarden te stellen voor kredieten voor Rusland”. (Reuter, AFP)