Ramos president van de Filippijnen

MANILA, 17 JUNI. Een commissie van het Filippijnse parlement heeft gisteren ex-generaal Fidel Ramos officieel uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen op 11 mei.

Een klein deel van de stemmmen moet nog worden geteld, maar dit kan de uitslag niet meer beïnvloeden.

Ramos kreeg 5,3 miljoen kiezers achter zich, dat is 23,5 procent. Zijn belangrijkste tegenstander, Miriam Defensor Santiago, moest genoegen nemen met 4,5 miljoen stemmen. Ramos had zichzelf eind mei al tot winnaar uitgeroepen. Santiago blijft intussen bij de beschuldiging dat grootscheepse fraude haar van de overwinning heeft afgehouden.

Fidel Ramos zal op 30 juni het presidentschap overnemen van Corazon Aquino, die in 1986 na een volksopstand het hoogste ambt in de Filippijnen overnam van dictator Ferdinand Marcos. Ramos heeft gezegd in “honderd dagen” de arme Filippino's - meer dan de helft van de bevolking - hoop te zullen geven op verbetering van hun positie.

Ramos is intussen gesprekken begonnen over samenwerking met de presidentskandidaten die derde en vijfde werden: de zakenman en vroegere vertrouweling van Marcos, Eduardo Cojuangco (4,1 miljoen stemmen) en Marcos' weduwe Imelda, die 2,3 miljoen stemmen kreeg. (AP, Reuter)