Porceleyne naar J. Schaberg; Geld voor expansie Delfts Blauw

ROTTERDAM, 17 JUNI. Beleggingsmaatschappij Wolters Schaberg in De Bilt heeft een belang van 49,9 procent genomen in aardewerkfabriek De Porceleyne Fles in Delft. Wolters Schaberg heeft het belang overgenomen van de Financieringsmaatschappij Industrieel Garantiefonds (een dochter van de Nationale Investeringsbank in Den Haag). Dit heeft De Porceleyne Fles gisteren bekendgemaakt.

De Porceleyne Fles onderzoekt nu de mogelijkheid om door de samenwerking met Wolters Schaberg haar financiële positie te versterken. De uitwerking van deze samenwerking zal de komende maanden plaatshebben. Het ligt in de bedoeling dat Wolters Schaberg twee commissarissen zal voordragen voor de raad van commissarissen van De Porceleyne Fles. Er zitten vijf commissarissen in de raad. Twee andere grootaandeelhouders zijn de Duitsers Johanna en Hans Oertel, die beiden zestien procent in handen hebben. Zij hebben te kennen gegeven hun belang te willen afstoten.

De Porceleyne Fles, opgericht in 1653, zoekt al geruime tijd naar een partner die het eigen vermogen kan versterken. Eind vorig jaar haakte een eventuele partner af. Directeur H. Koster zegt dat De Porceleyne Fles twee tot drie miljoen gulden nodig heeft om de basis van het bedrijf te verbreden. Koster wil de export naar Amerika en Japan uitbreiden en de produktie van kunstkeramiek en porcelein vergroten. Koster praat nog met Wolters Schaberg over de manier waarop de beleggingsmaatschappij geld in De Porceleyne Fles zal steken. “Wij kunnen aandelen die we nog in portefeuille hebben verkopen, een achtergestelde lening aangaan of converteerbare obligaties verkopen. We zoeken nog naar de beste constructie.”

Het Delftse bedrijf, de oudste nog bestaande plateelbakkerij in Nederland, leed vorig jaar een verlies van 778.000 gulden bij een gedaalde omzet van 11,6 miljoen gulden (1990: 12,3 miljoen). Het jaar daarvoor boekte De Porceleyne Fles, waar 150 mensen werken, nog een winst van 214.000 gulden. Het bedrijf, dat voor een belangrijk deel afhankelijk is van de verkoop van Delfts Blauw aan toeristen, leed vooral onder de gevolgen van de Golfoorlog: veel Japanse en Amerikaanse toeristen lieten Nederland links liggen. De directie verwacht dit jaar weer met een positief resultaat af te sluiten en dat de omzet met 20 procent zal stijgen.

De Wolters Schaberg Groep heeft financiële belangen in onder meer Schuttersveld, Goudsmit, The Society Shop, Jamin, Lampe, het Luzac College en Spinnerij Nederland. De totale omzet bedroeg vorig jaar 1,1 miljard gulden.