Paul Schrader houdt Cinema Militanslezing

AMSTERDAM, 17 JUNI. De Amerikaanse regisseur en scenarist Paul Schrader houdt op 27 september in de Utrechtse Pieterskerk de zesde Cinema Militanslezing. Eerdere lectoren tijdens de Nederlandse Filmdagen waren Roland Joffé, Peter Greenaway, Aleksej German, Dusan Makavejev en Henning Carlsen.

Paul Schrader werd in 1946 geboren in Grand Rapids, Michigan in een streng-calvinistisch gezin van Nederlandse afkomst. Tot zijn achttiende jaar zag hij nooit een film. Daarna publiceerde hij als filmcriticus onder meer een boek over de "transcendentale cinema' van Ozu, Bresson en Dreyer.

Schrader schreef onder meer de scenario's van Martin Scorseses Taxi Driver, Raging Bull en The Last Temptation of Christ, evenals zijn meeste eigen films, waaronder American Gigolo, Cat People, Mishima en het tijdens de Nederlandse Filmdagen voor het eerst in Nederland gepresenteerde Light Sleeper.