Ook handelshuizen voelen val Philips

Een drama noemden ze het. Ze waren toch al meerder malen gewaarschuwd, maar niemand wilde het zien. Een soort bedrijfsblindheid was het, meende een handelaar vanmorgen zelfs. Analisten, handelaren en beleggers wilden maar niet ontwaken uit de mooie Philips-droom. De bomen van het Eindhovense electronikaconcern groeiden weer langzaam richting hemel en daar moest niemand aan gaan zagen. De winst per aandeel werd bijna maandelijks naar boven toe bijgesteld. Dit aandeel was een prima belegging, klonk het steeds overtuigender.

Maar vanmorgen ging de wekker en ontwaakte menigeen met een fikse kater. De koers van Philips kwam onder enorme druk te staan en sleurde een aantal fondsen mee in zijn val. Angstig blikten handelaren vanmorgen vooruit naar het mogelijke slagveld dat de reus uit Eindhoven op de beurs teweeg kan brengen. Geschrokken maakten sommigen de eerste vergelijkingen met de massale ineenstorting van de automatiseringsbranche. De koersval van Philips kan volgens hen een domino-effect op de beurs teweegbrengen.

Allereerst voelt natuurlijk Polygram, de 80 procent dochter van Philips, de pijn van haar moeder. De invloed van de dalende cd-verkoop zal bovendien groot zijn voor deze derde muziekmaatschappij ter wereld. Maar ook fondsen als Hagemeijer en Borsumij Wehry - handelshuizen die voor een groot deel van hun omzet afhankelijk zijn van consumentenelektronica - zullen een flinke optater krijgen.

De grote boosdoener voor de tegenvaller bij Philips is de consumentenelektronica. De verkoop van produkten als televisies, ijskasten en cd-spelers valt vies tegen en drukt het resultaat van het concern over het tweede kwartaal stevig. Juist in een tijd dat veel consumenten met het oog op een zomer vol sportevenementen normaal gesproken massaal een nieuwe televisie aanschaffen, zakte de verkoop in. Dat geeft voor de komende kwartalen alleen nog maar een somberder beeld. Signalen voor tegenvallers in deze branche waren er al enige tijd. Het Japanse Sony leed voor het eerst in haar bestaan een miljoenenverlies over 1991. En in eigen land kwam Free Record Shop kort geleden met tegenvallende verkoopcijfers van compact discs. De koersval van het parallelmarktfonds had een mooie waarschuwing kunnen zijn, maar niemand wenste zich wakker te laten schudden.

    • Max Christern