Mitterrand moet vervolging van joden erkennen

PARIJS, 17 JUNI. Meer dan tweehonderd Franse intellectuelen hebben een oproep gericht aan president François Mitterrand om de medeverantwoordelijkheid van de Franse regering voor de deportatie van 75.000 Franse joden tijdens de Tweede Wereldoorlog officieel te erkennen.

Hun appel is vandaag in het dagblad Le Monde gepubliceerd, vijftig jaar na het begin van de nazistische jodenvervolging in Frankrijk die bekend staat als “razzia's van het Wintervelodroom”. Het appel, dat op initiatief van onder anderen de essayist Jean-Pierre Le Dantec is opgesteld, wijst erop dat de Franse slachtoffers van de holocaust “meestal worden voorgesteld als doelwit van niets anders dan de barbaarsheid van de Duitse bezetter, ook wanneer zij zijn vervolgd, aangehouden en uitgeleverd door de Franse Staat omdat zij joden waren. De Franse staat van Vichy heeft op eigen gezag, en zonder dat de Duitse bezetter het hem heeft gevraagd, de joden afgescheiden van de nationale gemeenschap door op 3 oktober 1940 het "Jodenstatuut' in te stellen dat getekend en verkondigd is door maarschalk Philippe Pétain, het hoofd van de Franse Staat”.De medewerking van de "collaborateurs' in Vichy aan de jodenvervolging is in Frankrijk een zeer gevoelig onderwerp. (AFP/Reuter)