Major: niet op de hoogte van wanbeleid Maxwell

LONDEN, 17 JUNI. De Britse geheime dienst heeft nooit een dossier gehad over de zakelijke beslommeringen van de overleden mediamagnaat Robert Maxwell. Een dergelijk dossier heeft nooit bestaan. Dit heeft de Britse premier John Major gisteren gezegd na vragen in het Lagerhuis van de oppositie. Het dagblad Financial Times opende maandag met het bericht dat de Britse geheime dienst al jaren weet had van de duistere praktijken van Maxwell.

“Ik kan duidelijk verklaren dat de regering niet beschikte over informatie over de financiële zaken van de heer Maxwell. Ik heb dergelijke informatie nooit gezien. Mijn staf heeft dergelijk informatie nooit gezien. Geen enkele andere minister heeft ooit dergelijke informatie gezien, om de zeer goede reden dat die nooit heeft bestaan”, aldus Major.

De Financial Times baseerde zijn artikel op uitspraken van een voormalige werknemer van de geheime dienst, Robin Robison. Die zei dat informatie over de praktijken van Maxwell - onder meer uit afgeluisterde telefoongesprekken en faxen die werden verzonden vanaf zijn jacht - in 1989 was doorgespeeld aan de regering en de centrale bank. Ook de centrale bank heeft het bestaan van belastende stukken over Maxwell in haar archieven ontkend.

Het zakenimperium van de mediamagnaat is na zijn dood in november vorig jaar als een kaartenhuis ingestort. Maxwells meest besproken wapenfeit betreft het lichter maken van de pensioenkassen van zijn bedrijven met naar schatting 450 miljoen pond (f 1,5 miljard). (Reuter, AP)