Loonstijging ziekenhuizen 4,5 procent

UTRECHT, 17 JUNI. De lonen in de ziekenhuizen zullen per 1 juli van dit jaar met 4,5 procent stijgen. Voor 1993 is een loonsverhoging van 4 procent afgesproken.

Dat hebben de vakbonden AbvaKabo, CFO en FHZ en de werkgeversorganisatie NZF vanochtend besloten in een akkoord voor een tweejarige CAO in de zorgsector.

Het leeuwedeel van de loonsverhoging bestaat uit de drie procent die het kabinet vorige week uit de algemene middelen aanbood. Daarnaast zal 1 tot 1,5 procent uit de eigen budgetten van de instellingen worden gehaald. Dit kan op termijn twee- tot drieduizend arbeidsplaatsen kosten. Onderhandelaar A. Wirtz van de AbvaKabo en onderhandelaar M.J. Valk van de NZF zeiden te verwachten dat hierbij geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Maar Wirtz sluit een stijging van de werkdruk niet uit als vacatures niet worden opgevuld. De voorzitter van de AbvaKabo zei wel dat “werkgevers en vakbonden het volstrekt met elkaar eens zijn over de werkdruk en de problemen op de arbeidsmarkt”.

De categorale vakbond NU '91 spreekt niet van een akkoord, maar van “het maximaal haalbare resultaat”. Volgens onderhandelaar W.E. Reitsma is vooral op het gebied van het functiewaarderingssysteem (FWG) onvoldoende bereikt. De vakbonden pleitten gezamenlijk voor een herwaardering van verzorgenden en verpleegkundigen. Uit onderzoek van de vakbonden is gebleken dat "typisch vrouwelijke' functies worden ondergewaardeerd.

Wel is afgesproken dat de vakbonden en de NZF onderzoek zullen doen naar een andere opzet van het FWG. Het onderzoek wordt eind 1993 afgerond. Om de kosten van een herwaardering op te vangen reserveren de werkgevers nu vast 0,25 procent. NU '91 vindt deze afspraak te mager, maar zal het onderhandelingsresultaat wel met positief advies aan de leden voorleggen. Ook de AbvaKabo raadpleegt vanmiddag zijn landelijk actiekader.

Voor verbetering van de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals kinderopvang en aanpassing van onregelmatige werktijden, hebben de werkgevers 0,5 procent uitgetrokken. Behalve een protocol voor het FWG hebben de vakbonden en de NZF ook een protocol voor het ziekteverzuim opgesteld. Daarin staat dat tussen 1991 en 1993 het ziekteverzuim met één procent moet dalen. Momenteel ligt het ziekteverzuim op 7,4 procent.

De vakbonden hebben het personeel in de instellingen opgeroepen hun acties zo snel mogelijk te beëindigen. Voor vandaag kwam die oproep te laat.