Kunsten '92 zwaar teleurgesteld over uitkomst van debat

AMSTERDAM, 17 JUNI. Kunsten '92, de organisatie van zo'n 140 kunstinstellingen die ten strijde trok tegen het kunstbeleid van minister d'Ancona, is ernstig teleurgesteld over de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer over het Kunstenplan. Volgens initiatiefnemer Frans de Ruiter heeft de Tweede Kamer van het kunstbeleid een puinhoop gemaakt. “De helft van de subsidieverlaging is nu wel van tafel, maar de andere helft helaas niet. Wij zullen de minister hinderlijk blijven volgen.”

De Ruiter vindt het bedroevend dat in de Tweede Kamer Kunsten '92 werd verweten met haar eis het kunstbudget met 40 miljoen ontactisch te handelen en blijk gaf van bewustzijnsvernauwing en gebrek aan realiteitszin. “Iedereen in deze maatschappij mag actievoeren en staken voor belangen, waarom mogen wij onze wensen niet verwoorden?”

De Ruiter, zelf PvdA-lid, begrijpt niet dat de PvdA nu ineens het profijtbeginsel omarmt en hij gelooft ook niet dat de opstelling van minister d'Ancona en fractiewoordvoerder Niessen door de partij wordt gedeeld. Kunsten '92 zal nu gaan ijveren om in de nieuwe verkiezingsprogramma's van de politieke partijen een hoger kunstbudget op te nemen.

De Federatie van Kunstenaarsverenigingen is verontwaardigd over het feit dat d'Ancona de Tweede Kamer drie miljoen gulden van de nieuwe post “ad hoc-subsidies beeldende kunst” gebruikt om de afschaffing van de 12,5 procent bezuiniging op de eigen inkomsten van de podiuminstellingen te financieren. Het budget voor de beeldende kunst is volgens de federatie sinds 1983 al met de helft verminderd.

Het Noord Nederlands Orkest vindt dat minister d'Ancona onvoldoende tegemoet komt aan een motie van CDA en PVDA in de Tweede Kamer waarin wordt gevraagd de bezuinigingen op dit orkest te beperken. Dirigent en bestuur willen opstappen wanneer de minister niet tegemoet komt aan de motie, omdat in dat geval ontslagen bij de 89 musici onvermijdelijk worden.