Kroatië, Bosnië gaan militair samenwerken

LJUBLJANA, 17 JUNI. Het Kroatische en het Bosnische leger gaan samenwerken in hun strijd tegen “de Servische en Montenegrijnse agressor”. Dat kondigde gisteren de Bosnische president Alija Izetbegovic aan op een persconferentie.

De samenwerking tussen de strijdkrachten van de twee landen werd maandag overeengekomen tijdens een telefoongesprek tussen de Bosnische president en zijn Kroatische ambtgenoot, Franjo Tudjman. Izetbegovic distantieerde zich van internationale kritiek aan het adres van Kroatië, als zou ook Kroatië (en niet alleen Servië, red.) schuldig zijn aan de oorlog in Bosnië. Izetbegovic zei dat Kroatië de territoriale integriteit van Bosnië erkent en dat de uit Kroatië afkomstige troepen opereren onder het bevel van het Bosnische staatspresidium.

Een hoge officier van de Bosnische Territoriale Verdediging zei dat de uit Kroatië afkomstige soldaten ingedeeld zijn bij de Kroatische Verdedigingsraad (HVO) die voornamelijk bestaat uit Bosnische Kroaten die zich twee maanden geleden onder bevel plaatsten van het Bosnische staatspresidium. “Met de overeenkomst tussen de twee presidenten wordt in feite een al bestaande situatie geformaliseerd”, aldus de officier. Tudjman heeft tot nu toe steeds ontkend dat zijn troepen bij de oorlog in Bosnië betrokken zijn.

Ondanks het maandagmorgen van kracht geworden staakt-het-vuren wordt er nog steeds gevochten in Bosnië. Radio Sarajevo meldde vanmorgen dat de stad vanaf 5 uur in de ochtend vanaf de omliggende heuvels en het vliegveld door Servische artillerie beschoten wordt. “Zij schieten met alles wat zij hebben en de hele stad ligt onder vuur”, zo berichtte de radio. Gisteren werden bij gevechten zes mensen gedood, van wie vier in Sarajevo, en 44 mensen gewond. In Sarajevo werden in het door Servische troepen gecontroleerde gedeelte van de stad een Sloveense journalist zwaar en een Amerikaanse journaliste licht gewond.

De woordvoerder van de VN-vredesmacht, Fred Eckhardt, was gisteren nog optimistisch over het bestand. “Wij hebben bijzonder goede contacten met beide partijen en hebben gedetailleerde gesprekken over de heropening van het vliegveld”, aldus Eckhardt. Radio Sarajevo meldde gisteravond echter dat de gesprekken over de heropening van het vliegveld voor humanitaire transporten waren vastgelopen omdat Servische officieren hun luchtafweergeschut en artillerie niet meer dan vijf kilometer van het vliegveld willen terugtrekken, terwijl het Bosnische leger eist dat deze wapens minimaal 20 kilometer van het vliegveld verwijderd worden.

    • Theo Engelen