Krijgers dwarsbomen arrestatie stamhoofd

REDENÇÃO, 17 JUNI. Krijgers van de stam van de Kaiapòs hebben gisteren een verdedigingsgordel gelegd om het dorp A-Ukre in het zuiden van de Amazonas-staat Pará. De Indianen willen zo de arrestatie voorkomen van Paulinho Paiakan, een 37-jarig stamhoofd, die beschuldigd wordt van de verkrachting van Letcia Ferreira, een 18-jarige blank meisje dat Portugese les gaf aan zijn drie dochters.

De Braziliaanse minister van justitie, Célio Borja, had Paiakan tot vandaag de tijd gegeven voor de rechter te verschijnen. Maar Paiakan weigert het reservaat te verlaten. De federale politie wilde hem vandaag met een arrestatiebevel in A-Ukre ophalen, maar de Kaiapòskrijgers proberen dat met hun actie te voorkomen. Paiakan wordt gesteund door andere Kaiapòs-stamhoofden die het vernederend zouden vinden als een van hen door de blanke politie zou worden afgevoerd. Zij hebben de landingsbaan van hun reservaat met vaten vol brandstof geblokkeerd. De politie wacht nu op het bevel het dorp met helikopters binnen te dringen.

De zaak-Paiakan heeft in de Braziliaanse pers en in justitiekringen een discussie doen losbarsten over de vraag of inderdaad alle Indianen “onverantwoordelijke wilden” zijn die niet ter verantwoording kunnen worden geroepen voor hun daden, zoals de Braziliaanse wet bepaalt. Veel Brazilianen vinden dat Paiakan "geciviliseerd' en "geëmancipeerd' is en daarom wel terecht moet staan. Paiakan ontving in 1989 een onderscheiding van de Verenigde Naties. De Kaiapòs zijn de rijkste Indianen van Brazilië doordat zij goud en kostbare houtsoorten in hun reservaat exploiteren. Paiakan heeft een auto, een vliegtuig en een televisietoestel met satellietschotel. De eigenaar van een nachtclub in de stad Redenção zei onlangs: “Met hun geld en hun nieuwe auto's veroveren de Kaiapòs de mooiste blanke meisjes van de stad”. De rijke Indianen zijn een goede partij voor arme blanke vrouwen.

De vader van Letcia wil een schadevergoeding van één miljard cruizeiros (meer dan vijf miljoen gulden) eisen als Paiakan wegens verkrachting wordt veroordeeld. Het bedrag is mede zo hoog omdat Letcia maagd zou zijn geweest. Paiakan heeft toegegeven geschlachtsgemeenschap met Letcia te hebben gehad. Hij beweert echter dat dat met haar toestemming is gebeurd. (AFP)