Kosto door 30 betogers aangevallen

LEIDEN, 17 JUNI. Bij een "uit de hand gelopen' demonstratie van ongeveer dertig betogers is staatssecretaris Kosto (justitie) vanochtend bespuwd, uitgescholden, geslagen en door verfspatten geraakt. De zaak liep uit de hand toen de bewindsman even voor negen uur naar de Leidse Pieterskerk liep, waar hij een openingstoespraak zou houden op het congres Jurist en Werk.

Het lag volgens "Peter', die spreekt voor het Politiek Informatie Centrum, een linkse beweging in Leiden die had opgeroepen tot de demonstratie, in de bedoeling vreedzaam te betogen tegen het door Kosto en de Europese Gemeenschap gevoerde vluchtelingenbeleid. De actie-voerders hadden daartoe folders uitgedeeld. Daarin wordt onder meer gesteld, dat naarmate de binnengrenzen in Europa zwakker worden of vervallen, de buitengrenzen steeds scherper worden gecontroleerd, "uit angst om iets van onze welvaart in te moeten leveren'. De betogers houden Kosto daarvoor mede verantwoordelijk.

De dertig hadden een sluis gevormd, waardoor Kosto de kerk zou moeten betreden. De bewindsman bleek op aanbeveling van de politie echter een andere ingang te kiezen. De betogers gingen daarop achter hem aan.

"Peter' heeft geen verklaring voor het feit dat een aantal actievoerders kennelijk verfbommen bij zich had, terwijl slechts van een "lawaai-demonstratie' sprake zou zijn. Nadat Kosto volgens de politie was bespuwd, geslagen, uitgescholden en verfbommen trachtte te ontwijken, voerde de politie met vijftien man een charge uit. Daarbij werd één verfgooier gearresteerd voor openlijke geweldpleging en verzet tegen zijn arrestatie. Een agente kreeg in het tumult een verfbom midden in het gelaat en moest zich in het Academisch Ziekenhuis laten behandelen. Een andere agent brak bij de vechtpartij zijn neus.