Israel detineert twee Palestijnse adviseurs

JERUZALEM, 17 JUNI. Het Israelische leger heeft twee adviseurs van de Palestijnse delegatie naar het Midden-Oostenvredesoverleg in administratieve hechtenis geplaatst. Beiden, Walid Zakut (30) en Fares Hasuna (36), zijn afkomstig uit de bezette Gazastrook. Het leger heeft niet meegedeeld waarom de twee in administratieve hechtenis zijn genomen, een maatregel die gevangenhouding zonder vorm van proces gedurende een jaar mogelijk maakt.

Hasuna staat bekend als aanhanger van Yasser Arafats guerrillabeweging Al-Fatah. Hij is al eerder gevangen gezet tijdens de intifadah, de Palestijnse volksopstand tegen de Israelische bezetting. Zakut, een journalist, was in december vrijgelaten na een gevangenschap van twee jaar wegens zijn rol in de intifadah. Hij wordt beschouwd als aanhanger van het marxistische Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP).

De door Faisal Husseini geleide adviesraad van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie is het afgelopen jaar herhaaldelijk gewijzigd. De leden zijn over het algemeen vooraanstaande Palestijnen die niet voldoen aan de Israelische criteria voor lidmaatschap van de eigenlijke onderhandelingsdelegatie, in sommige gevallen wegens hun directe banden met de PLO. Eerder dit jaar werden twee andere leden van de adviesraad gearresteerd. (AFP, AP)