Gifkwestie in Belgisch Mellery wijst niet op afval uit Nederland

BRUSSEL, 17 JUNI. In het Belgische plaatsje Mellery in Waals Brabant is opnieuw ongerustheid onstaan over bedreiging van de volksgezondheid door het storten van gif op de plaatselijke vuilnisbelt. Onderzoek onder kinderen zou wijzen op een verhoogd risico op kanker.

Anderhalf jaar geleden werd al een eerste onderzoek gedaan. De resultaten gaven aanleiding tot een vervolgonderzoek. Volgens het dagblad De Morgen is de uitkomst daarvan uiterst verontrustend. De huisartsen in de omgeving zouden daarover vorige week vertrouwelijk zijn ingelicht.

Op de vuilinisbelt zijn in de jaren '80 ook duizenden tonnen gif afkomstig uit Nederland, illegaal gestort. Het afval kwam ondermeer uit Den Haag, Pijnacker, Huizen, Venlo en Geldrop. Er is verband gelegd tussen dat afval en de klachten over de volksgezondheid. Na een eerste onderzoek werd een openbare hoorzitting gehouden en raadde de Amsterdamse prof. L. Reijnders aan om het dorp te evacueren of de gifstort af te graven.

Niet bekend

Waarschijnlijk is het gif legaal en verpakt in cement naar de stort gebracht en daar vermengd met ander afval. Als dat klopt, hebben Waalse autoriteiten in de verkeerde richting gezocht bij de aanpak van de problemen. De Waalse milieuminister Lutgen zei gisteren dat al voor meer dan 6,5 miljoen gulden is uitgegeven aan saneringsmaatregelen.

Inwoners van Mellery zeggen dat hun huisdieren om onverklaarbare redenen ziek zijn geworden, en dat ze veel dode ratten hebben aangetroffen. Ook klagen ze er over dat de grond in hun tuinen onvruchtbaar is geworden.