Foto: NEW DELHI - Ongeveer 15 miljoen werknemers ...

Foto: NEW DELHI - Ongeveer 15 miljoen werknemers in India hebben gisteren het werk neergelegd uit protest tegen de economische hervormingen van de regering.

De werknemers zijn bang dat de verkoop van verlieslijdende staatsindustrieën ten koste zal gaan van tienduizenden banen. Bij botsingen tussen stakers enerzijds en regeringsgezinde demonstranten en politie anderzijds is ten minste één dode gevallen. De politie zou hebben geschoten op betogers. In de zuidelijks staat Tamil Nadu zouden 12.000 demonstranten zijn gearresteerd. Het was de tweede actiegolf dit jaar tegen de hervormingsplannen van de regering van premier Rao. Door de staking bleven banken, mijnen en andere staatsfabrieken gesloten en raakte het openbaar vervoer ontregeld. Indian Airlines, de grootste vliegtuigmaatschappij in India, annuleerde 186 van de 220 geplande vluchten. De minister van werkgelegenheid, P.A. Sangma, deed de staking af als “een totale mislukking”. De nationale persbureaus daaentegen meldden dat de staking het leven in 12 van de 25 Indiase deelstaten had verlamd. Volgens een woordvoerder van de regering heeft de staking de Indiase economie 3 miljard rupies (ongeveer 225 miljoen gulden) gekost. (Reuter)