Feyenoorders voelen zich thuis op de camping

GOTHENBURG, 17 JUNI. Op camping Delsjön, gelegen aan de rand van Gothenburg, hebben zo'n 700 Oranje-supporters hun kamp opgeslagen. Een goede uitvalsbasis om de wedstrijden van het Nederlands elftal te volgen en van het bruisende uitgaansleven te genieten. Het voormalige dressuurterrein voor politiepaarden staat sinds enige dagen vol met oranje versierde tenten, caravans en campers. De douches zijn heet, de wc's zijn schoon en de kamperende Oranje-fans hebben het prima naar hun zin.

Ook de Feyenoord-spelers Johan de Wolf, Regi Blinker, Ruud Heus en Paul Nortan hebben de weg naar de camping Delsjön gevonden. Op mountainbikes - geleend van de buren - en in trainingspak bewegen zij zich voort over het fraai tussen de bomen gesitueerde kampeerterrein. “Hé Regi, blijven trainen jongen”, zegt een Oranje-fan tegen Blinker, die net weer op zijn felgroene fiets voorbijkomt. Een grote grijns is het antwoord.

Veel overlast ondervinden de Feyenoorders niet van de grote aantallen supporters. “Natuurlijk, sommigen proberen interessant te doen voor hun vrienden door opmerkingen te maken. Maar dat gebeurt gelukkig niet al te vaak”, relativeert Blinker, die zich tijdens het kampioenschap het liefst als een echte supporter zou willen uitleven. “Je schor schreeuwen in een van de biertenten is toch het mooiste wat er is. Jammer genoeg is dat niet mogelijk omdat het te veel risico's met zich meebrengt.”

De reden van de aanwezigheid van de Feyenoord-spelers is eenvoudig. “Altijd maar in hotels zitten is ook niet alles”, zegt John de Wolf. “Dit is een leuke manier om met het publiek in aanraking te komen. Wij zijn ook maar gewone jongens die op een voetstuk worden geplaatst.”

Intussen zet Ruud Heus nog eens koffie voor zijn teamgenoten, die voor de gehuurde camper in de zon zitten. Ze zijn tevreden over de kwaliteit van Heus zijn huishoudelijke kunsten en genieten zichtbaar van de gezellige sfeer die op de camping heerst. De Feyenoord-spelers kamperen voor de eerste maal en dat bevalt ze opmerkelijk goed. Maar vooral Heus en De Wolf vinden het jammer niet zelf in Oranje mee te kunnen spelen. “Wat moeten we nog meer doen om in het Nederlands elftal te komen, we hebben het beste seizoen aller tijden gespeeld”, zegt De Wolf met een licht geïrriteerde stem.

Heus is het zichtbaar met hem eens. Nortan houdt zich op de achtergrond als het gaat om het Nederlands elftal. “Ik heb een moeilijk seizoen achter de rug en probeer een vaste positie binnen Feyenoord te krijgen. Oranje is nog ver weg.”

    • Peter Alaerds