Escalatie oorlog om Karabach mogelijk

ROME/MOSKOU, 17 JUNI. Zowel Armenië als Azerbajdzjan heeft gisteren gewaarschuwd voor het gevaar van een volledige openlijke oorlog tussen beide landen. Armenië dreigde zich uit het vredesoverleg in Rome terug te trekken als de Azeri in de omstreden enclave Nagorny Karabach hun offensief blijven voortzetten of als het overleg in Rome niet resulteert in een oproep voor een wapenstilstand.

De bijeenkomst in Rome, waaraan wordt deelgenomen door elf landen en waarop de Armeniërs en de Azeri in Nagorny Karabach zelf door waarnemers worden vertegenwoordigd, werd gisteren verdaagd om de delegaties de gelegenheid te geven zich op de hoogte te stellen van de situatie in de enclave. In Azerbajdzjan werd gisteren gemeld dat de Azeri hun vorige week begonnen en dit weekeinde onderbroken offensief hebben hervat. In de Armeense hoofdstad Jerevan werd toegegeven dat de Azeri bij dat offensief succes boeken en de dorpen Tsjailoe en Talish hebben veroverd. Ze zouden daarbij vierhonderd Armeense vluchtelingen hebben gedood. In totaal zouden sinds het begin van het Azerbajdzjaanse offensief tweeduizend doden zijn gevallen. Het Russische persbureau ITAR-TASS maakte melding van felle gevechten bij Mardakert, een stad in het noorden van de enclave.

De Armeense ambassadeur in Moskou, Mamikonian, zei gisteren dat in Armenië rekening wordt gehouden met een Azerbajdzjaanse aanval op het zuiden van Armenië. Dat, zei hij, zou een openlijke oorlog tussen beide landen onvermijdelijk maken. Het Azerbajdzjaanse ministerie van buitenlandse zaken gaf gisteren een verklaring uit waarin werd gezegd dat de ontwikkelingen in de regio “onvoorspelbaar” zijn en “kunnen leiden tot tragische consequenties, niet alleen voor de bevolking van beide landen, maar voor die van de hele regio”. (AP, Reuter)