Elke dag 5000 kinderen dood door honger

NAIROBI, 17 JUNI. In Somalië sterven elke dag vijfduizend kinderen van honger. Dat heeft gisteren een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties na een reis naar Somalië in de Keniase hoofdstad Nairobi gezegd. “Ik heb nooit zoiets ergs gezien”, zo zei Mohamed Sahnoun, de speciale afgezant van secretaris-generaal Boutros Boutros Ghali van de VN.

Volgens Sahnoun is de hongersnood in het door langdurige droogte en een verwoestende burgeroorlog getroffen Somalië erger dan die in 1984-1986 in Ethiopië, waar indertijd naar schatting één miljoen mensen de hongerdood stierven. Hij klaagde over de achterblijvende solidariteit in de wereld. “Er is sprake van een erosie van menselijke sympathie. De mensen worden bedolven onder menselijke tragedies overal ter wereld.”

Er is volgens Sahnoun één lichtpuntje in Somalië: de veiligheidssituatie in de oorlogsgebieden is licht verbeterd en sinds mei zijn de VN en internationale hulporganisaties erin geslaagd 23.000 ton voedsel in de Somalische hoofdstad Mogadishu af te leveren. Sahnoun noemde dat evenwel een druppel op een gloeiende plaat: alleen al in de hoofdstad zelf en in de omliggende vluchtelingenkampen is onmiddellijk 50.000 ton voedsel nodig. Daarnaast is hulp nodig voor de honderdduizenden ontheemden in de rest van het land, die op dit ogenblik geen enkele vorm van hulp krijgen. “We zijn nog heel ver van het minimum dat nodig is om de hongersnood te verlichten”, aldus Sahnoun. (AP)