Duitsers als laatste Westerse gijzelaars in Libanon vrij

BEIROET, 17 JUNI. Twee Duitsers die als laatste Westerse gijzelaars in Libanon werden vastgehouden, zijn vanochtend na een gevangenschap van ruim drie jaar vrijgelaten.

De twee, Thomas Kemptner (31) en Heinrich Strübig (51), werden in het bureau van de Libanese premier Rashid al-Solh aan een Duitse regeringsvertegenwoordiger overgedragen. Daarmee werd gebroken met de door de jaren heen gegroeide traditie van een overdracht in Damascus, en de daaruit voortvloeiende onderstreping van de Syrische bijdrage aan de vrijlating. Het officiële Syrische persbureau SANA had gisteren al gemeld dat de twee Duitsers door hun onvoerders in handen waren gegeven van een Libanees-Syrische commissie. Het was vanochtend nog niet duidelijk wat er in de tussentijd precies is gebeurd.

In Bonn sprak minister van buitenlandse zaken Klaus Kinkel van “een dag waarop het recht over het onrecht zegeviert”. Hij onderstreepte dat “er geen pfennig losgeld is betaald” en er “geen ruil heeft plaatsgehad met de misdadige ontvoerders”.

Kemptner en Strübig, medewerkers van de hulporganisatie ASME-Humanitas, werden vastgehouden door de Strijders voor Vrijheid, een factie van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah rondom Adel-Hadi Hamadi. Deze eiste in ruil voor de Duitsers de vrijlating van haar twee in Duitsland gevangen zittende broers, Mohammad Ali en Abbas. De eerste is tot levenslang veroordeeld wegens de kaping van een passagiersvliegtuig en de moord op een Amerikaanse passagier in 1985; de tweede tot 13 jaar wegens ontvoering van twee Duitse zakenlieden in Beiroet. Kinkel heeft gisteren gezegd dat de Duitse autoriteiten zullen zoeken naar mogelijkheden om hun omstandigheden te verbeteren. Bronnen in Beiroet houden echter vol dat Bonn wel degelijk heeft beloofd te zoeken naar een wettelijke mogelijkheid om de twee Hamadi's op korte termijn vrij te laten.

De Duitse afgezant, Bernd Schmidbauer, bedankte vanochtend premier Solh, Libanon, Syrië, Iran en de Verenigde Naties voor hun rol bij de vrijlating van Strübig en Kemptner. De Libanese regering krijgt tevens zicht op Europese financiële hulp om de verwoestingen van de burgeroorlog te herstellen, die tot dusverre door de Duitse regering was tegengehouden onder verwijzing naar de gijzeling. Volgens islamitische bronnen heeft Bonn de Libanese regering 10 miljoen dollar aan speciale economische hulp beloofd na vrijlating van de gijzelaars, bovenop de 760 miljoen die de Europese Gemeenschap al had uitgetrokken maar op Duits verzoek had bevroren.

VN-bemiddelaar Giandominco Picco wees er vandaag op dat zijn missie in Libanon nog niet is afgerond. Hij doelde op de ongeveer 150 Libanese gevangenen die Israel nog gevangen houdt in de Khiam-gevangenis in Zuid-Libanon, en op de vijf nog in Libanon vermiste Israelische militairen. (Reuter, AP, AFP)

Foto: Na de vrijlating: de Duitse gijzelaars Heinrich Strübig (links) en Thomas Kemptner (rechts) worden door de Duitse afgezant Berndt Schmidbauer (tweede van links) en de Libanese premier Rashid al-Solh (tweede van rechts) naar hun eerste persconferentie geleid. De twee (ex-)gijzelaars wilden geen verklaring afleggen. (Foto EPA)