Beurs schrikt van koersval Philips

AMSTERDAM, 17 JUNI. De forse koersval van Philips beheerste vandaag de gemoederen op de Amsterdamse effectenbeurs. Philips kelderde in de eerste uren van de handel veertien procent na het bekend worden van tegenvallende winstcijfers over het tweede kwartaal.

AMSTERDAM Het koersverlies van Philips sleurde de rest van de beurs in mineur mee. De EOE-index stond om 13.00 uur op een verlies van 3,32 punten op 309,71, ruim een procent lager dan de slotstand van gisteren. Omdat de dollar weer iets verder wegzakte, kwamen de internationals extra onder druk te staan. Koninklijke Olie verloor een gulden op 158,10 gulden. Unilever kon zich evenwel handhaven op 187 gulden en ook KLM en Fokker waren sterk. KLM won een dubbeltje op 39,30 gulden. Fokker werd dertig cent meer waard op 33,70 gulden.

NEW YORK Een golf van verkopen op basis van computerprogramma's die aan het eind van de dag actief werden, drukte de aandelenkoersen op Wall Street gisteren naar een 0,8 procent lager slot. Beleggers bleven voor de tweede achtereenvolgende dag massaal passief en wachten op kwartaalcijfers. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 25,41 lager op 3.329,49.

LONDEN Het lagere slot op de beurzen in Tokio en New York had zijn weerslag op de stemming in Londen. De aandelenkoersen openden lager en konden zich in de loop van de morgen niet aan die negatieve tendens ontworstelen. Het FT-100-koersgemiddeld, dat gisteren 22,7 hoger sloot op 2.616,3, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 16,1 punten.

FRANKFURT Ook in Frankfurt was de invloed van het lagere slot in New York en Tokio voelbaar. Omdat de beurs in verband met een nationale feestdag morgen gesloten is, bleven de omzetten beperkt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 5,2 hoger eindigde op 1.779,1, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 7,68 punten.

TOKIO De Japanse beurs bereikte vanmorgen bij het slot een nieuw dieptepunt. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot bijna drie procent lager op 16.445,80 punten, het laagste niveau van dit jaar. Grote verkoopgolven en pessimisme over de toekomst van de Japanse economie drukten de stemming in Tokio. De beursomzet bedroeg vandaag circa 280 miljoen aandelen.