Betalingsbalans VS gunstiger; Woningbouw 11 procent, produktie 0,6 procent gestegen

WASHINGTON, 17 JUNI. Het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans van de Verenigde Staten is in het eerste kwartaal gedaald tot 5,3 miljard dollar. Dit heeft de regering gisteren bekendgemaakt. Het is het beste resultaat sinds de geallieerde betalingen aan de VS voor de Golfoorlog vorig jaar twee kwartalen lang zorgden voor een overschot.

Volgens het ministerie van handel is het tekort op Amerika's lopende rekening een daling van 26,5 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Toen bedroeg het tekort 7,2 miljard dollar. De lopende rekening wordt beschouwd als de beste graadmeter voor Amerika's internationale concurrentiepositie, omdat niet alleen handel in goederen maar ook handel in diensten en investeringen tussen de VS en andere landen erin zijn opgenomen.

Het meevallend tekort in het eerste kwartaal wordt toegeschreven aan de dalende olieprijzen, het toenemend aantal toeristen dat de VS bezoekt en betere verdiensten van Amerikaanse banken in het buitenland.

Het ministerie van handel kwam gisteren ook met gunstige cijfers over de woningbouw. Het aantal nieuwe huizen en appartementen is in mei 11 procent gestegen. De stijging deed zich voor in het gehele land. Een maand eerder was er nog een daling van 17,3 procent. Woningbouw is over het algemeen een van de eerste indicatoren voor een aantrekkende economie.

De Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de VS, maakte bekend dat de industriële produktie in mei 0,6 procent is gestegen, de grootste toename in bijna een jaar. Minister van financiën Nicolas Brady noemde de cijfers “indrukwekkend” en “opnieuw een bewijs dat het de goede kant opgaat met de economie”. (AP)