Beleggers verbijsterd door cijfers van Philips

ROTTERDAM, 17 JUNI. De Amsterdamse Effectenbeurs heeft vanochtend geschokt gereageerd op de aankondiging van Philips dat het concern voor het tweede kwartaal van dit jaar een aanzienlijk lager resultaat verwacht dan in dezelfde periode van het vorig jaar. Het concern rekent er bovendien op dat de netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening onder die van 1991 uitkomt. De aandelen Philips, waarvoor gisteren in de avondhandel nog 38,20 gulden werd geboden, openden vanmorgen twee gulden lager op 36 gulden, en zakten daarna tot onder de 33 gulden.

Op de Amsterdamse effectenbeurs gingen vandaag in het eerste uur van de handel al anderhalf miljoen stukken Philips om. Handelaren verwachtten dat de totale omzet aan het eind van de dag 4 à 5 miljoen aandelen zou bedragen. “Maar misschien loopt het ook wel op tot acht miljoen, dan kun je echt van extreem hoge omzetten spreken”, aldus een handelaar vanmorgen. Normaal ligt de dagomzet van Philips op het Damrak gemiddeld op ruim een miljoen stukken. Veel van de omzet in aandelen Philips zal volgens handelaren vandaag afhangen van de Amerikaanse instituten. Institutionele beleggers uit de VS hebben de afgelopen maanden grote partijen Philips-aandelen ingekocht. Vanmorgen leefde de verwachting op de beursvloer dat aan het begin van de middag een grote verkoopgolf vanuit de VS de koers van Philips nog sterker onder druk zou zetten. Op de beursvloer mopperden handelaren vanmorgen over “bedrijfsblindheid” van de zijde van de financieel analisten en Philips zelf.

De gebeurtenissen bij Philips vertonen een parallel met twee jaar geleden. Ook toen, op 3 mei 1990, zakte het aandeel op één dag van 38 gulden naar onder de 33 gulden. Twee maanden daarvoor had het concern nog een recordwinst bekend gemaakt van 1374 miljoen gulden. Philips-president C. van der Klugt zei in een toelichting dat de winst verder zou stijgen. Op 3 mei bleek de winst over het eerste kwartaal van 1990 echter te zijn ineengeschrompeld en bleek Philips er voor het gehele jaar slecht voor te staan. Philips-president C. van der Klugt trad af naar aanleiding van het incident. J.D. Timmer kwam in zijn plaats, en kondigde harde saneringen aan. Het aandeel Philips zakte in de loop van het jaar tot onder 20 gulden.

Op de aandeelhoudersvergadering van 7 mei van dit jaar presenteerde Van der Klugts opvolger J.D. Timmer een netto resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening van 981 miljoen gulden. Evenals Van der Klugt twee jaar geleden verwachtte Timmer een beperkte groei van omzet en netto winst. Reden voor financieel analisten om hun prognoses voor de Philips-winst naar boven bij te stellen met meer dan 20 procent. De analisten reageerden vanmorgen verbijsterd op de slechte tijding van Philips. “Op een bijeenkomst met Philips vorige week werd ons hier nog niets over verteld”, zegt een van hen. De winstvoorspellingen zijn nu met tussen de 200 miljoen en 300 miljoen gulden teruggedraaid.