Zesmaal eerder tegen Duitsland

Het Nederlands voetbalelftal speelde in de geschiedenis van de eindronden van het Europees - en wereldkampioenschap zes keer eerder tegen een Duitse ploeg. Oranje won twee keer en verloor drie keer. Eenmaal was het gelijk.

De eerste ontmoeting leverde een overwinning op. Nederland won bij het WK van 1974 in de tweede ronde met 2-0 van Oost-Duitsland. De doelpunten werden op 30 juni in Gelsenkirchen door Neeskens en Rensenbrink gemaakt. In hetzelfde toernooi verloor Oranje later, op 7 juli in München, de finale van thuisland West-Duitsland (2-1). Neeskens bracht Nederland op voorsprong, Breitner maakte gelijk en Gerd Müller zorgde voor de winnende treffer.

Bij het WK van '78 in Argentinië troffen Nederland en West-Duitsland elkaar in de tweede ronde. De wedstrijd die op 18 juni in Cordoba werd gespeeld eindigde in 2-2. Haan en René van de Kerkhof scoorden voor Oranje, Abramczik en Dieter Müller voor de Duitsers. Duitsland werd uitgeschakeld. Nederland bereikte de finale en werd na verlenging door thuisland Argentinië verslagen.

De wedstrijd tussen beide landen tijdens het EK van '80 in Italië werd een 3-2 overwinning voor West-Duitsland. Het betrof een duel, op 14 juni in Napels, in de eerste ronde. Klaus Allofs gaf de Duitsers een 3-0 voorsprong voordat Rep en Willy van de Kerkhof iets terugdeden. West-Duitsland werd toen Europees kampioen. Acht jaar later bij EK in Duitsland nam Oranje revanche. Het won in de halve finale in Hamburg (21 juni) met 2-1. De scores waren van Matthaüs, Ronald Koeman en, het winnende doelpunt, Van Basten. Nederland won het toernooi door finalewinst op de Sovjet-Unie.

Bij het laatste WK, in 1990 in Italië, schakelde West-Duitsland in de tweede ronde Nederland uit. Het werd op 24 juni in Milaan 2-1. Klinsmann en Brehme scoorden voor de Duitsers, Ronald Koeman voor Oranje. Van de twaalf man die destijds voor Duitsland speelden maken er nu nog acht, inclusief de uitgeschakelde Völler, deel uit van de huidige EK-selectie. Bij Nederland doen nog elf van de dertien spelers mee. Alleen Gillhaus en Richard Witschge zijn er in Zweden niet bij.