VN blijven optimistisch over bestand in Bosnie

LJUBLJANA, 16 JUNI. Ondanks het feit dat de gevechten in Bosnie doorgaan, zijn VN-waarnemers optimistisch over het succes van het achtste staakt-het-vuren dat gistermorgen om zes uur van kracht werd. “Wij moeten de wapenstilstand een kans geven”, zei VN-woordvoerder Adnan Abdul Razak gisteravond in Sarajevo. “De strijdende partijen ondertekenden het bestand niet omdat zij daartoe gedwongen werden, maar omdat ook zij inzien dat doorvechten gekkenwerk is.”

De hoofdstad Sarajevo werd gisteren nog steeds beschoten door Servische artillerie. De beschietingen waren echter minder intensief dan de afgelopen week het geval was. De bevolking wacht op de opening van het vliegveld, zodat voedseltransporten eindelijk de stad kunnen bereiken. De opening van het vliegveld is echter afhankelijk van een solide staakt-het-vuren. Razan zei te verwachten dat het vliegveld op korte termijn geopend zou kunnen worden.

In het zuid-westen van Bosnie concentreerden de gevechten zich rondom de stad Mostar. Kroatische milities zijn daar in het offensief. Kroatische media berichtten dat die milities de Servische eenheden daar zware verliezen toebrengen.

De Bosnische president Alija Izetbegoviaigue c en zijn Kroatische ambtgenoot Franjo Tudjman zijn gisteren tijdens een telefoongesprek overeengekomen dat beide landen diplomatieke relaties op niveau van ambassadeurs zullen aanknopen.

Het parlement van het "nieuwe Joegoslavie', Servie en Montenegro, heeft gisteren de 70-jarige schrijver Dobrica Cosic als president gekozen. Cosic geld als een van de belangrijkste schrijvers van de moderne Servische literatuur die in zijn boeken vooral de tragische kant van de Servische geschiedenis belicht. Hij was de architect achter het memorandum van intellectuelen, in 1986, waarin voor het eerst werd gepleit voor een Groot-Servie. Dit memorandum diende als basis voor de nationalistische politiek van de Servische president Slobodan Milosevic. Cosic was voorgedragen door Milosevics Socialistische partij en was de enige kandidaat. Cosic is bijzonder populair, ook bij de oppositie, en wordt door velen gezien als de "Vader van het Servische volk".