"Vieze' auto's duurder door nieuwe opzet belasting

DEN HAAG, 16 JUNI. Nieuwe personenauto's worden volgend jaar in Nederland gemiddeld 350 gulden duurder. Dat is het gevolg van een andere opzet voor de bijzondere verbruiksbelasting (BVB), waartoe het kabinet heeft besloten. Auto's die relatief schoner en zuiniger rijden worden goedkoper en andere wagens juist duurder.

De BVB, die de automobilist betaalt bij de aanschaf van een nieuwe wagen, wordt omgezet in een "belasting van personenauto's en motorrijwielen' (BPM). Staatssecretaris Van Amelsvoort (financiën) heeft een voorstel hierover gisteren naar de Raad van State gestuurd.

Schone auto's die zijn uitgerust met een elektromotor krijgen op de belasting een korting van 5.000 gulden. Voor auto's waarvan de uitstoot aan vervuilende stoffen nu al onder de normen blijft die de EG voor 1996 zal stellen geldt een korting van 1.000 gulden. Voor auto's die op benzine rijden en voldoen aan de grenswaarde die de EG voor 1993 heeft vastgesteld moeten, afhankelijk van het type katalysator, toeslagen van 500 of 1.500 gulden worden betaald; auto's die ook deze normen niet halen worden met 3.000 gulden extra belast.

Personenauto's die op diesel rijden krijgen alleen een korting als ze onder nog vast te stellen EG-normen voor 1996 blijven. De tariefdifferentiatie levert de schatkist 175 miljoen gulden op. Jaarlijks worden in Nederland zo'n 500.000 nieuwe auto's verkocht. De autobranche heeft al geprotesteerd tegen de nieuwe tarieven; zij vindt de differentiatie ondoorzichtig.

De laatste jaren werd bij de vaststelling van de BVB al rekening gehouden met het milieu. Auto's met katalysator kregen een korting die varieert van 450 tot 1.300 gulden. Deze regeling is dit jaar al beperkt en wordt volgend jaar afgeschaft, omdat in de EG een katalysator voor nieuwe auto's dan verplicht is. Het huidige BVB-tarief bedraagt 18,5 procent over de eerste 10.000 gulden van de catalogusprijs van een auto en 27,8 procent over het bedrag daarboven. Het nieuwe systeem kent een stelsel van vaste bedragen, afhankelijk van de waarde van de auto.

Voor een auto met een catalogusprijs van niet meer dan 7.500 gulden bestaat dat bedrag voor 1.754 gulden uit belasting (BPM); voor een auto van 25.000 gulden is dit 7.835 gulden en bij een auto van 100.000 gulden is het belastingbedrag 35.433 gulden. Op deze bedragen komt nog de btw die de automobilist ook direct bij de aankoop betaalt.