UEFA waarschuwt Engelsen

STOCKHOLM, 16 JUNI. Enkele uren na een waarschuwing van de UEFA-voorzitter Lennart Johansson hebben Engelse supporters bij de Europese titelstrijd voetbal voor de derde achtereenvolgende nacht voor grote onrust gezorgd. Na tot tweemaal toe in Malmö een spoor van vernieling te hebben achtergelaten was het strijdtoneel nu het centrum van Stockholm, waar Engeland morgen zijn laatste groepswedstrijd speelt tegen Zweden.

De rellen concentreerden zich in een gigantische biertent in Gardet Park, waar 5.000 mensen een plaats konden vinden. Circa vijftig Engelse hooligans en een groep plaatselijke skinheads sloegen op elkaar in en vernielden en passant alles wat er op hun weg kwam. Twee mensen, onder wie een politieman, raakten licht gewond. Er werden vijf arrestaties verricht.

Gisteravond dreigde Johansson, voorzitter van de Europese Voetbal Unie, in een interview met de BBC bij nieuwe rellen Engeland weer van het internationale voetbalpodium te weren. “Problemen met hooligans kunnen we niet elk jaar evalueren”, zei hij. “Als de rellen doorgaan, moeten we over de toekomst van het Engelse nationale elftal en de clubs nadenken.”

De waarschuwing bleek aan dovemansoren gericht. Drie jaar geleden stonden Zweden en Engeland ook tegenover elkaar in de Zweedse hoofdstad. Toen arresteerde de politie bij vechtpartijen op grote schaal honderd supporters uit beide kampen.

“Plotseling begonnen sommigen bier naar elkaar te gooien”, zei een personeelslid van de biertent in een interview met de radio. “Kort daarop heerste er totale chaos en leek de boel geplunderd te worden. Vijf tot tien minuten later verscheen de politie.” Honderden mensen sloegen op de vlucht. Stoelen, een kampeerwagen, voedsel- en souvenirs-stalletjes moesten het ontgelden. Ook vielen de Engelsen een ambulance en een politiewagen aan.

De afgelopen week heeft de Zweedse politie circa honderd Engelse vandalen gearresteerd wegens crimineel gedrag of dronkenschap. In Malmö worden nog steeds 24 hooligans vastgehouden, bij wie ook een Noor. Volgens woordvoerder Tom Jensen van de politie in de Zuidzweedse stad zijn ongeveer veertig wapens, waarbij bijlen en messen, in beslag genomen.

Johansson zei in het BBC-interview diep teleurgesteld te zijn over het gedrag van de Engelse "supporters' bij de EK-eindronde in Zweden. “We moeten uitzoeken wat er precies is gebeurd en hoeveel mensen er bij betrokken waren. Als dit maar blijft doorgaan krijgen we er genoeg van en zullen we de situatie opnieuw moeten beoordelen. Het is niet zo dat deze rellen Engeland de organisatie van het volgende EK kosten. Dat besluit is absoluut nog niet genomen. Maar ik wil de Engelsen wel waarschuwen dat dit niet kan voortduren.”

Volgens Johansson waren degenen, die voor de rellen in Malmö verantwoordelijk waren, eerder criminelen dan voetbalfans. Hij vroeg zich af hoe ze Engeland hadden kunnen verlaten. De Engelse politie had een zwarte lijst met 280 namen van veroordeelde hooligans naar Zweden gestuurd, maar bezat niet de macht de notoire ordeverstoorders te beletten af te reizen. In de laatste zes dagen werden ten minste twaalf van hen teruggestuurd naar huis. (Reuter)