Staking van douaniers in Portugal

LISSABON, 16 JUNI. Douane-beambten in Portugal zijn vandaag begonnen aan een zevendaagse staking in de havens, de vliegvelden en aan de grenzen. Met de actie willen de douaniers protesteren tegen het verlies aan werkgelegenheid door het wegvallen van de binnengrenzen in de Europese Gemeenschap per 1 januari 1993.

In de gehele EG zullen naar schatting 85.000 douane-beambten hun baan verliezen. Ongeveer 8.500 van hen zijn werkzaam in Portugal. Ook in januari en maart van dit jaar hielden Portugese douane-beambten acties uit protest tegen het verlies van werkgelegenheid. Van de EG krijgen zij een bedrag van 86.000 escudos (ongeveer 1.300 gulden) als compensatie uitgekeerd. De Portugese regering heeft nog altijd geen beslissing genomen over een eigen compensatie. In een verklaring liet de vakbond van douane-beambten weten “geen andere keuze dan staken” te hebben.

Naar verwachting zullen vandaag al, op de eerste actiedag, vele honderden vrachtwagens stranden aan de grens met Spanje. Transporten van levende dieren en medicijnen zullen waarschijnlijk wel worden doorgelaten. (Reuter)