Something rotten

Denken die Denen soms dat Maastricht een ander woord is voor Nederland of Holland? Vinden ze het gewoon nodig om "nee' te zeggen tegen alles wat er uit dat land op hen afkomt? Eigenzinnigheid is leuk en voor hun "nee' bij dat referendum over een Europese Unie is nog wel enige sympathie op te brengen.

Maar dat hoeft toch geen reden te zijn om meteen alles wat Europees is te verzieken? Elf landen met één referendumpje even buitenspel zetten is tot daar aan toe, maar om dat nou te herhalen met elf Nederlandse voetballers gaat te ver. Jawel, het was een Deense grensrechter die "nej' zei tegen het pracht doelpunt van Marco van Basten. Evident onterecht, zoals niet alleen de bevooroordeelde Nederlandse televisiekijkers konden zien, maar zoals ook de BBC ("It's a goal, no doubt it's a goal') constateerde.

Wat bezielt die Denen? Angst voor de Duitsers, zeiden de politieke commentatoren naar aanleiding van het referendum over Europa. Angst voor de Duitsers? In dat geval hadden ze dat doelpunt van Van Basten maar beter naar waarde kunnen schatten.

    • Elsbeth Etty