Samenwerking Heidemij en Grabowsky & Poort

ROTTERDAM, 16 JUNI. De ingenieursbureaus Heidemij Holding en Holding Grabowsky & Poort gaan samenwerken. Daartoe neemt Heidemij een meerderheidsbelang van ongeveer 70 procent in Grabowsky & Poort. Over een aantal jaren, zo is de bedoeling, zal het Haagse ingenieursbureau volledig door Heidemij worden overgenomen.

Hierover is in beginsel overeenstemming bereikt, zo melden beide bedrijven. Op welke manier kan worden samengewerkt, wordt nog onderzocht.

De activiteiten en het marktbereik van Grabowsky & Poort en Heidemij vullen elkaar goed aan, aldus woordvoerder ir. J.H. Kingma van Heidemij. Bij Grabowsky & Poort (430 werknemers) ligt de nadruk op ingenieursactiviteiten in de zware infrastructuur, de (water-) bouw en technische installaties. Heidemij, waar ruim 2.600 mensen werken, verleent vooral advies en ingenieursdiensten op het gebied van inrichting en milieu. Volgens Kingma werken Heidemij en Grabowsky & Poort bovendien goeddeels voor dezelfde opdrachtgevers, voornamelijk gemeenten en rijkswaterstaat.

De samenwerking met Grabowski & Poort past in het streven van Heidemij om zijn positie in Europa te versterken. Het Arnhemse ingenieursbureau is in de slag met concurrent de Grondmij om grote ingenieursbureaus te kopen. Tot nu toe is Heidemij (omzet vorig jaar: 386 miljoen gulden) er alleen in geslaagd een aantal kleine en middelgrote bureaus over te nemen in Nederland, Portugal en het Oostelijk deel van Duitsland. In Nederland nam Heidemij vorig jaar onder andere een belang in het landschapsecologische onderzoeks- en adviesbureau Langbroek, Borsboom & Partners in Beilen.

De acquisities betaalt Heidemij uit de opbrengsten van onderhandse emissies. De laatste was in januari jongstleden en leverde 28,6 miljoen gulden op. In 1994 wil Heidemij, dat vorig jaar 18,2 miljoen gulden winst heeft geboekt, naar de beurs, zo heeft ze eerder aangekondigd.

Heidemij is actief in West-Europa en de VS. Via Euroconsult, dat in handen is van Heidemij en de Grondmij samen, werkt ze ook in Oost-Europa en Derde Wereld-landen. Grabowsky & Poort (verwachte omzet vorig jaar: 60 miljoen gulden) werkt buiten Nederland alleen in Indonesië en op de Antillen. Door de samenwerking krijgt Grabowsky & Poort toegang tot het Europese netwerk van de Heidemij-deelnemingen.