Olies en Unilever peppen Damrak op

AMSTERDAM, 16 JUNI. Koninklijke Olie en Unilever zetten vanmorgen de toon op een rustige Amsterdamse effectenbeurs waar de koersen over een breed front aantrokken. Fokker was gevraagd en viel op met twee kwartjes winst.

AMSTERDAM Koninklijke en Unilever trokken onder een hogere dollar (1,7765 gulden) respectievelijk anderhalve en twee gulden aan. Unilever was gevraagd nadat de broker County Natwest het Anglo-Nederlandse voedings- en wasmiddelenconcern op de lijst van dertig meest aanbevelenswaardige fondsen had gezet. De EOE-index stond om 13.00 uur op een winst van bijna één punt.

Philips, dat gisteren als een van de weinige fondsen een aardige dag meemaakte, en dochter Polygram wonnen beide twee dubbeltjes. Polygram maakte bekend dat het voor 25 miljoen dollar de Amerikaanse compact disc fabriek van Philips heeft overgenomen.

NEW YORK Wall Street sloot gisteren vrijwel onveranderd. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde steeg fractioneel tot 3.354,90. De omzet kwam uit op een bescheiden totaal van 158 miljoen aandelen in vergelijking met 171 miljoen afgelopen vrijdag. De zwakte van Tokio en enkele Europese beurzen drukte de stemming bij opening. Het verlies was aan het eind van de ochtend weggewerkt dankzij aankopen op basis van computerprogramma's.

LONDEN De Britse beurs maakte vandaag het verlies van gisteren in één keer goed. Een groot koopprogramma zette kort na opening de toon. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 10,1 punten lager sloot op 2.593,6, stond omstreeks het middaguur op een winst van 18,5 punten.

FRANKFURT In Frankfurt is de zomerstilte ook ingetreden. Omzetten blijven laag bij gebrek aan bedrijfsnieuws. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 8,37 punten lager sloot op 1.773,9, stond omstreeks het middaguur op een winst van 6,08.

TOKIO Op de beurs in Tokio sloten de aandelenkoersen vrijwel onveranderd. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot uiteindelijk iets onder de grens van 1.700punten (op 16.953,53) nadat het een groot deel van de dag daarboven had gestaan.