Nederland - Duitsland weer allesbeslissend

ROTTERDAM, 16 JUNI. Nederland - Duitsland, het duel van oude pijn en nieuwe glorie, is weer eens beslissend. Na het 0-0 gelijkspel van Nederland gisteravond tegen het GOS, terwijl Duitsland Schotland met 2-0 versloeg, staan beide teams in groep 1 van het Europees kampioenschap voetbal met drie punten gelijk. Wie donderdag wint, plaatst zich automatisch voor de halve finale.

Voor Duitsland is een gelijkspel al voldoende, omdat de Duitsers na twee wedstrijden in groep 2 een beter doelsaldo hebben dan Oranje. Of ook Nederland baat heeft bij een puntendeling, hangt af van het treffen tussen Schotland en het GOS. Bij een zege van het GOS ligt het Nederlands elftal eruit bij een gelijkspel. Wint Schotland of spelen beide teams gelijk, dan is een gelijkspel wel genoeg. Verliest Nederland en haalt het GOS een punt, dan geeft het doelsaldo de doorslag.

Oranje had de vuurproef van donderdag bespaard kunnen blijven als de Deense scheidsrechter Peter Mikkelsen gisteren een doelpunt van Marco van Basten niet ten onrechte had afgekeurd wegens buitenspel. Bondscoach Rinus Michels vond dat de grensrechter niet voor zijn taak bleek berekend. “Maar dat hoort bij de dramatiek van het spel.”'

Bij Duitsland werd de vreugde over de overwinning getemperd door een overdaad aan blessures. Riedle, Reuter en Buchwald moesten voortijdig het veld verlaten, nadat eerder in het toernooi sterspeler Rudi Völler al was uitgeschakeld met een gebroken arm. Toen Buchwald bij een botsing zijn oor op twee plaatsen scheurde, brak er lichte paniek uit onder zijn medespelers omdat hij zijn tong had "ingeslikt' en dreigde te stikken.

De verwondingen van Buchwald en Reuter zijn dermate ernstig dat ze donderdag niet tegen Nederland in actie zullen kunnen komen. Buchwald heeft een lichte hersenschudding overgehouden aan zijn botsing met Gough. Reuter heeft vijf hechtingen boven zijn wenkbrauw.