Maij wil dit jaar harder optreden tegen snorfietsen

DEN HAAG, 16 JUNI. Dit jaar nog zal de politie beduidend scherper optreden tegen jongeren die hun snorfietsen hebben opgevoerd.

Dat heeft minister Maij-Weggen (verkeer) gisterenavond verklaard tijdens een Tweede kamer-debat over de verkeersveiligheid. De voertuigen zullen sneller in beslag worden genomen. Met de verzekeraars zal worden overlegd of het mogelijk is de schade-uitkeringen aan deze groep te verminderen als er sprake is van een opgevoerde snorfiets. Met de detailhandel zullen afspraken worden gemaakt over wat te doen als een opgevoerd exemplaar wordt aangeboden. Als deze maatregelen geen vruchten afwerpen, is volgend jaar een helmplicht “helaas noodzakelijk”, aldus Maij. Snorfietsen, waarop gezien de maximale snelheid van 25 kilometer per uur geen helm hoeft te worden gedragen, kunnen door gebruik van “opvoersetjes” grote snelheden behalen. De Kamer vindt dat de verkoop van deze setjes aan banden moet worden gelegd.