Laatste gijzelaars in Beiroet volgens Syriërs vrijgelaten

BEIROET/BONN, 16 JUNI. De twee laatste Westerse gijzelaars in Libanon zijn vanochtend om 9.20 uur overgedragen aan Bernd Schmidbauer, de persoonlijke afgezant van de Duitse kanselier Kohl. Dat heeft het Syrische persbureau SANA gemeld.

Westerse journalisten konden het bericht nog niet bevestigen. Thomas Kemptner (30) en Heinrich Strübig (51), die als vrijwilligers voor een Duitse humanitaire organisatie in Beiroet werkten, werden in mei 1989 ontvoerd.

Eerder vanochtend had een hoge Libanese ambtenaar meegedeeld dat de twee waren overgedragen aan hoge Libanese en Syrische functionarissen. Minister Schmidbauer is vanochtend in Beiroet aangekomen. Op het vliegveld waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen en de pers werd op een afstand gehouden. Voor zijn vertrek uit de Syrische hoofdstad Damascus had Schmidbauer nog verklaard: “Wij hebben nog geen bevestiging.” Hij weigerde Anne Scheling, de vriendin van Kemptner, in zijn vliegtuig mee te nemen.

Uit betrouwbare Libanese bron is vernomen dat Schmidbauer zich naar de residentie van president Elias Hrawi in Ramlet al-Baïda zou begeven, waar een ceremonie werd georganiseerd voor de overdracht van de gijzelaars. Daar werd ook de speciale VN-gezant Giandomenico Picco verwacht die de afgelopen drie dagen een aantal keren heen en weer is gevlogen tussen Damascus en Beiroet om de vrijlating te organiseren.

De twee Duitsers waren de laatste van de 92 burgers van Westerse landen die in de afgelopen acht jaar in Libanon door shi'itische moslims waren gegijzeld. Diplomaten in Beiroet hebben gezegd dat in ruil voor hun vrijlating de Hamadi-broers, die in Duitsland wegens terreurdaden gevangen zitten, in dezelfde gevangenis worden geplaatst en familiebezoek mogen ontvangen. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Kinkel, heeft vanochtend in Bonn ontkend dat er toezeggingen zijn gedaan. (AFP, AP)