Italianen beschouwen EK voetbal als variant op eigen competitie

ROME, 16 JUNI. Officieel doet Italië niet mee, maar voor veel tifosi worden in Zweden niet de Europese kampioenschappen gespeeld, maar een speciale variant van de Italiaanse competitie.

In alle teams, met Schotland als enige uitzondering, hebben spelers die in Italië hebben gespeeld of hier volgend seizoen komen spelen, een dragende rol. Zes van de acht doelpunten in Zweden zijn gemaakt door "Italianen': gisteren Riedle (Lazio), zondag Brolin (Parma), afgelopen vrijdag Hässler (Roma) en Dobrovolski (naar Genoa), en daarvoor Eriksson (mogelijk naar Ancona) en Papin (naar Milan). Naast het ongelukkige Schotse eigen doelpunt valt alleen Bergkamps goal van vrijdag uit de toon, maar die werd voorbereid door het Milanese trio, en bovendien lijkt Bergkamps transfer naar een Italiaanse club slechts een kwestie van tijd.

De wedstrijden in Zweden worden hier op twee netten tegelijk uitgezonden, want zij zijn voor veel Italiaanse kijkers eerder een strijd tussen clubs dan tussen landen. Van de Duitse formatie zoals die gisteren in het veld kwam, zijn er maar twee spelers (doeman Illgner en verdediger Binz) die niet in Italië hebben gespeeld of komen spelen. In de selectie van het GOS zitten drie "Italianen': Kolyvanov (Foggia), Dobrovolski (naar Genoa), Shalimov (van Genoa naar Inter), en twee "ex': Aleinikov en Mikhailisjenko.

Ook het Nederlandse team bijvoorbeeld is tegelijktijd een Italiaans team: de drie van Milan, Winter van Lazio, Roy die met Fiorentina en Sampdoria zou onderhandelen, Johnny van 't Schip die al is ingelijfd door Genoa, Frank de Boer die met grote interesse wordt gevolgd door Sampdoria, Jonk die op het verlanglijstje van Pescara zou staan, en Bergkamp die overal terecht kan - en daarbij komt de interesse van Genoa voor Gerald Vanenburg.

De beslissende wedstrijd donderdag tegen Duitsland wordt een Italiaanse topper, naar keuze Milan-Juventus of Milan-Inter: Kohler blijft bij Juve en Reuter wordt daar waarschijnlijk opgevolgd door Möller; Klinsmann en Brehme staan allebei op vertrek bij Inter, maar die ploeg heeft Sammer al gekocht.

Italië hoeft zich niet druk meer te maken om zijn desastreuze overheidsfinanciën, hoeft niet bang meer te zijn om uit de boot te vallen bij de Europese integratie, schreef de Corriere della Sera zondag. Het verenigd Europa bestaat al, in de Italiaanse competitie.

    • Marc Leijendekker