Hof in VS keurt ontvoering goed

WASHINGTON/MEXICO-STAD, 16 JUNI. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gisteren de ontvoering van de Mexicaanse burger dr. Humberto Alvárez-Machain door Amerikaanse agenten legaal verklaard. De Mexicaanse regering heeft gisteren als reactie daarop alle activiteiten van het Amerikaanse Bureau voor Drugsbestrijding (DEA) op Mexicaans grondgebied verboden.

De arts Alvárez-Machain wordt door de DEA verdacht van betrokkenheid bij de dood van de DEA-agent Enrique Camarena-Salazár in Mexico in 1985. Op 2 april 1990 vielen zes gewapende mannen de praktijk van Alvarez-Machain in Guadalajara binnen en namen hem mee naar El Paso in de Verenigde Staten waar hij in staat van beschuldiging is gesteld wegens de moord op Camarena.

Het Mexicaanse ministerie van buitenlandse zaken verklaarde gisteren dat de ontvoering een schending van het internationale recht en van de Mexicaanse soevereiniteit is. Amerika had de procedure moeten respecteren die is vastgelegd in het Mexicaans-Amerikaanse uitleveringsverdrag.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof had gisteren met 6 tegen 3 stemmen besloten dat de Amerikaanse justitie Alvárez-Machain terecht mag stellen omdat in het uitleveringsverdrag niets staat dat de ontvoering van Mexicaanse verdachten door Amerikaanse agenten verbiedt. Mexico had, met Canadese steun, geëist dat Alvárez-Machain terug zou worden gebracht naar Mexico en beloofd dat hij daar in staat van beschuldiging zou worden gesteld.

In zijn toelichting op de uitspraak geeft de voorzitter van het hof, William Rehnquist, toe dat de ontvoering, ook al is zij legaal, "schokkend' kan zijn voor Mexico en mogelijk in strijd is met beginselen van het internationale recht. Het minderheidsvotum in het hof werd toegelicht door rechter John Paul Stevens. Hij schreef dat “rechtbanken in de hele beschaafde wereld ten diepste verontrust zullen zijn door deze monstrueuze beslissing”.

De Amerikaanse procureur-generaal William P. Barr noemde de uitspraak “een belangrijke overwinning voor onze inspanningen tegen het terrorisme”. Barr was eerder werkzaam bij het Amerikaanse ministerie van justitie en daar opgevallen met een omstreden expertise waarin hij tot de conclusie kwam dat de Amerikaanse federale politie FBI het recht heeft internationaal recht te schenden. (AP/UPI)