Echt te gek: toch geslaagd, ondanks bloody scheikunde

ROTTERDAM, 16 JUNI. Na het “bloody” moeilijke scheikunde zag de 19-jarige Michael uit Ommoord zijn eindexamens echt niet meer zitten, vorige maand. Dan maar naar de HTS in plaats van de universiteit, luidde zijn nieuwe toekomstplan. Tot eind vorige week het verbluffende telefoontje van de school kwam: toch geslaagd.

Gisteren kreeg hij zijn diploma overhandigd door de rector van zijn school, het Libanon-lyceum in Rotterdam-Kralingen. De alternatieve scholier droeg gympies, een afgeknipte en gebleekte spijkerbroek, een pikzwart overhemd, hagelwitte stropdas en een zonnebril. “Echt te gek”, noemt hij zijn succes, dat sommige klasgenoten pesterig verklaren door de aangepaste beoordeling van enkele zware examens. “Welnee, ik heb het gewoon goed gedaan”, stelt Michael zelf vast. Voor het examen scheikunde haalde hij een 5,0. Eindcijfer: een zes.

Aan het Libanon slaagden 39 van de vijftig VWO-kandidaten, tien procent minder dan vorig jaar. Achttien van de vierentwintig leerlingen uit groep 6vB konden gisteren hun diploma ophalen in het schoolgebouw aan de Ramlehweg. Twee zakten, vier moeten een herexamen doen. Onder de laatsten de 19-jarige Anette, die zich tevergeefs met het homeopathische middel Plantival door de examenperiode heen probeerde te slaan.

In de aula zingt rector Heleen van der Velden voor een gehoor van ouders en leerlingen de lof van de beste examenleerling van het jaar (“Althans, de leerling met het hoogste puntental”), David uit 6vA. “Het komt natuurlijk ook door je genen dat je zo goed kunt leren en het is dus niet alleen maar door verdienste”, relativeert de rector. David wordt verblijd met twee stropdassen in de schoolkleuren rood en blauw en een cadeaubon.

Een voor een worden de geslaagden naar voren geroepen. De donkerharige Turkse Ruveyda keert wat beduusd terug naar haar plaats, diploma en cijferlijst in de hand. Ze moet even bijkomen van haar negen voor wiskunde. De eveneens uit Turkije afkomstige Vahide, een van de meisjes met een hoofddoekje op school, had minder geluk: zij krijgt een herexamen.

Daarna is de beurt aan Bram van Dam (18), de “Einstein van de klas” die meteen na het HAVO-examen doorging naar de laatste klas van het VWO. De stille jongen uit Capelle aan den IJssel neemt een diploma in ontvangst met achten voor wiskunde A, wiskunde B, scheikunde, biologie, en een negen voor natuurkunde. Dit keer heeft hij zijn moeder bij zich. “Vorig jaar, toen hij zijn HAVO-diploma kreeg, was ik er niet”, zegt ze, “dus ik moest nu maar eens mee, vond ik.” Bram gaat naar Leiden, voor een studie sterrenkunde.

Op het nippertje slaagde Joris (19), een tengere hippe vogel in een vrolijke korte broek en met vlasblond haar tot op de schouders. Vooral zessen - precies zoals hij had voorspeld. Buiten in de zon schrijft hij de laatste uitnodigingen voor een "rave-party' die hij binnenkort met vrienden geeft. De ex-scholier heeft nog een reden voor feestvreugde: onlangs haalde hij ook, in één keer, zijn rijbewijs. Nu is hij echt klaar voor de vakantie. “Ik heb alles, dacht ik”, zegt hij. “Alleen het geld nog.” Een man in een wijd wit overhemd, met een vlasblonde snor en een paardestaart, stapt op hem af en stelt een fototoestel scherp - onmiskenbaar zijn vader. Trots.

Foto: Leerlingen van het Libanon-lyceum vieren hun diploma-uitreiking. (Foto NRC Handelsblad / Vincent Mentzel)

    • Sjoerd de Jong