CEVICHE UIT COLOMBIA

Een opmerkelijk fenomeen: rauwe vis en schaaldieren worden gaar als ze gemarineerd worden in citroensap.

Op dit principe gebaseerde gerechten staan in het Spaanstalig deel van Zuid-Amerika bekend onder de naam ”ceviche'. Hoe breed de lading is die achter dat woord schuilgaat, bleek onlangs op Vlaggetjesdag in Scheveningen, waar Colombiaanse en Peruviaanse hapjes werden rondgedeeld. De ceviche uit Colombia krijgt hier voorrang; die uit Peru moet nog even wachten. Het recept is iets aangepast aan de Europese ”markt'.

Hapjes voor 4 personen:

100 gram Noorse garnalen

1/2 paprika

sap van 1 citroen

1 blikje tonijn

1 kleine ui, 8 olijven

1-2 teentjes knoflook

1 volle eetlepel mayonaise

1 eetlepel tomatenketchup, idem whisky

zout, peper

witte of groene koolbladeren

takjes peterselie

Marineer de garnalen en de ragfijn gesneden paprika een nacht lang in het citroensap. Maak de tonijn fijn, snipper de gepelde ui en de olijven en pers de knoflook uit. Meng dit alles, samen met de mayonaise, ketchup, whisky en wat zout en peper, tot een saus. Daarbij is de foodprocessor een handig hulpmiddel. Gebruik kleine koolbladeren als ondergrond voor de hapjes. Verdeel de garnalen over de bladeren, schep daarover de saus en bekroon het geheel met een plukje peterselie.

    • Annelène van Eijndhoven