Britse marine zonder tactische kernwapens

LONDEN, 16 JUNI. De Britse marine raakt haar tactische kernwapens definitief kwijt. Alle vliegtuigen en oppervlakteschepen zullen voortaan slechts van conventionele bewapening zijn voorzien. Dat heeft de Britse minister van defensie, Malcolm Rifkind, gezegd.

De minister noemde de stap “een verdere aanwijzing dat we in een veranderd klimaat leven”. De nucleaire taak van de Britse marine is nu beperkt tot de Polaris-onderzeeër die op den duur vervangen wordt door de Trident, die strategische kernwapens aan boord heeft. De Britse luchtmacht beschikt nog over een tactisch nucleaire bom, de WE-177. De Britse regering kwam eerder overeen met de andere lidstaten van de NAVO om het aantal tactische kernwapens te beperken, maar de Britse minister wilde gisteren geen precieze aantallen noemen.

De gisteren door Rifkind aangekondigde stap gaat aanzienlijk verder dan de aankondiging die de Britse regering in september van het afgelopen jaar deed. Toen gaf Londen aan geen nucleaire dieptebommen aan boord van marineschepen te zullen hebben noch kernwapens aan boord van de Harriers van de marine. Door de volledige ontmanteling van deze wapens aan te kondigen, ziet het Verenigd Koninkrijk nu volledig en voorgoed van deze wapens af. De Britse kernwapens zullen in Engeland onschadelijk worden gemaakt, de Amerikaanse gaan terug naar de Verenigde Staten.

De Franse regering besloot het afgelopen weekeinde de verdere stationering van de Hades-raket met onmiddellijke ingang stop te zetten. Het Franse ministerie van defensie onderstreepte gisteren echter dat deze beslissing “op geen enkele manier de nucleaire afschrikking, die de sluitsteen van onze defensiepolitiek is, ter discussie stelt”. Het ministerie herinnert eraan dat het niet opstellen van de Hades en de opslag van kernwapens, waartoe in september vorig jaar werd besloten, in verband staat met de veranderde omstandigheden in Europa. In totaal zijn tot dusver dertig Hadesraketten gebouwd voor een bedrag van tien miljard franc. (Reuter, AFP)