Boris Jeltsin belt met Solzjenitsyn

WASHINGTON, 16 JUNI. De Russische president, Boris Jeltsin, heeft gisteren, kort na zijn aankomst in Washington, een half uur gesproken met de Russische schrijver Aleksandr Solzjenitsyn over diens mogelijke terugkeer naar Rusland. Een woordvoerder van de Russische president verklaarde dat de twee mannen hun zorgen over de toekomst van Rusland met elkaar hadden gedeeld, maar dat er geen afspraken waren gemaakt over de datum van een eventuele terugkeer van de schrijver, die door de woordvoerder werd omschreven als “een van de grote zonen van onze natie”.

Aleksandr Solzjenitsyn werd in 1970 uit de Sovjet-Unie verbannen omdat hij in zijn boeken kritiek uitoefende op het systeem dat tegenstanders opsloot in de kampen van de Goelagarchipel. De vrouw van de schrijver keerde onlangs uit de Verenigde Staten naar Moskou terug, maar de schrijver zelf heeft gezegd niet naar zijn land te willen teruggaan voordat al zijn boeken daar zijn uitgegeven.

De woordvoerder van de Russische ambassade in Washington, Georgi Aganov, sprak gisteren de verwachting uit dat het onderhoud tussen Jeltsin en Solzjenitsyn diens terugkeer zal vergemakkelijken: “Ik denk dat het veelbetekenend is dat de eerste democratisch gekozen president van Rusland zijn verblijf in de Verenigde Staten is begonnen met een telefoontje met een landgenoot die onrechtvaardig is behandeld. Ik zou dit niet als een verontschuldiging willen karakteriseren, maar als uitdrukking van het feit dat het Russische volk zich schuldig voelt over het feit dat hij het land werd uitgezet”. (AP)