Armeniërs weer in het offensief in Karabach

MOSKOU/ROME, 16 JUNI. In Nagorny Karabach hebben Armeense troepen gisteren naar eigen zeggen een deel van het eind vorige week aan de Azeri verloren gebied heroverd; de Azeri van hun kant maken eveneens melding van militaire successen in de enclave.

De strijd is zeer heftig. Volgens het Azerbajdzjaanse ministerie van defensie zijn de afgelopen dagen in Nagorny Karabach vijfhonderd Armeniërs en zestig Azeri gesneuveld. In Stepanakert, de hoofdstad van de enclave, werd gisteren melding gemaakt van driehonderd doden aan Azerbajdzjaanse kant; hoeveel Armeniërs zijn gesneuveld werd niet gemeld. Onder de doden die de afgelopen dagen zijn gevallen bevond zich een cameraman van de Azerbajdzjaanse televisie, die in de buurt van Agdam door een sluipschutter werd gedood. De cameraman werd bekend toen hij in februari beelden van het bloedbad tegen de bevolking van het dorp Chodzjali filmde.

Volgens Bakoe hebben de Armeniërs hun militaire acties gisteren geconcentreerd op vijf dorpen in het noordoosten van Nagorny Karabach. Over gevechten langs de grens tussen Armenië en Azerbajdzjan, waar de Armeniërs zeggen vorderingen te hebben gemaakt, werd in Bakoe niets meegedeeld. Ook werden Armeense beweringen, als zouden de vrijdag door de Azeri veroverde dorpen Kitsjian en Schrvend zijn heroverd, werden niet bevestigd.

In Rome werd gisteren een bijeenkomst gehouden ter voorbereiding van een vredesconferentie over Nagorny Karabach; de bijeenkomst is de eerste sinds op 5 juni het overleg werd opgeschort. Er wordt aan deelgenomen door vertegenwoordigers van elf leden van de CVSE, die zich met name buigen over een Amerikaans voorstel over de algemene principes van een bestand. De delegatie die de Armeense bevolking van Nagorny Karabach vertegenwoordigt, kwam in Rome niet opdagen; de Azeri waren er wel. (AFP)