"Amsterdam kan vestiging Europese bank vergeten'

FRANKFURT, 16 JUNI. Amsterdam ziet de vestiging van de toekomstige Europese centrale bank aan zijn neus voorbijgaan. De zetel van de bank wordt hoogstwaarschijnlijk Bonn, zo heeft de Frankfurter Allgemeine Zeitung gisteren gemeld. Het Duitse weekblad Der Spiegel noemde vorige week eveneens Bonn als vestigingsplaats.

Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn achter de schermen overeengekomen Bonn, Lyon en Birmingham voor te stellen als vestigingsplaatsen, zo meldt het dagblad, zich beroepende op bronnen bij de Europese Gemeenschap in Brussel. Toewijzing van de centrale bank aan één van de grote financiële centra in Europa zou de andere benadelen. Daarom is er voor gekozen Londen, Parijs en Frankfurt, maar ook Amsterdam en Luxemburg, te passeren en de bank te vestigen in een kleinere stad.

Bonn is de favoriet in het rijtje van drie. De Duitse hoofdstad raakt over enkele jaren het parlement en een deel van de regering kwijt aan Berlijn en kan een nieuwe instelling derhalve goed gebruiken. Bovendien kan de vestiging van de Europese centrale bank in Bonn de Duitse onrust over het verlies van de D-mark verminderen, schrijft de Frankfurter. Een beslissing over de bankzetel zal volgens het dagblad niet worden genomen vòòr de Europese top van december in Edinburgh. (KRF)

Ook Amsterdam legt in zijn campagne als vestigingsplaats van de Europese Centrale Bank de nadruk op de beperkte omvang van de Amsterdamse financiële markt. Als de ECB in Amsterdam gevestigd wordt, dan zouden internationale interventies in de valutamarkt grotendeels via Londen of Frankfurt lopen, omdat de Amsterdamse markt daarvoor te klein is. Amsterdam vormt derhalve geen bedreiging voor de positie van andere financiële centra. Daarnaast wijst de Amsterdamse lobby op het voordeel van de vestiging van de ECB in een klein land met een lange traditie van monetaire stabiliteit en onafhankelijkheid van de centrale bank. Bovendien is in Nederland geen enkele EG-instelling gevestigd.