Ambities van Sphinx kunnen imago schaden

Sanitairfonds Sphinx is ambitieus. De Maastrichtse fabrikant van keramische produkten wil groter groeien. De omzet moet de komende vijf jaar verdubbelen van 500 miljoen gulden naar één miljard. In Europa moet het marktaandeel daardoor opgeschroefd worden naar een gemiddelde van 20 procent. Dat klinkt mooi en wordt in beurskringen “redelijk realistisch” genoemd. “Met één of twee aquisities redden ze dat wel”, zei een analist vanmorgen.

Maar er kleeft ook een gevaar aan de ambities van Sphinx. De groei kan wel eens ten koste van het imago gaan. Wat is het geval? Sphinx wil de omzetgroei verwezenlijken door zich te richten op de grote projectontwikkelaars die hotels, bedrijfspanden en ziekenhuizen inrichten. Dat is voor de omzet prima: in grote volumes zullen de keramieken toiletpotten hun plekje wel vinden. Maar grote volumes brengen ook grote kortingen met zich mee. “En door zo'n Kwantum-korting kan het imago van het bedrijf worden aangetast”, waarschuwt een handelaar. “Het is zoiets als het mooie flesje Grolsch dat plotseling voor de helft van de prijs bij de Aldi te koop is”, vult een collega aan. En aantasting van het imago - de consument denkt bij Sphinx aan mooie, luxueuze badkamers - kan op den duur ook de koers van de sanitairfabrikant onder druk zetten.

Vooralsnog is er op het Damrak waardering voor Sphinx. Vorig jaar boekte het fonds 41 procent koerswinst en dit jaar werd het aandeel tot nu toe bijna 16 procent meer waard. Daarmee loopt Sphinx voor op de beurs. De CBS-koersindex steeg in 1992 tot nu toe iets meer dan 12 procent. Het aandeel is volgens beursanalisten “vrij hoog gewaardeerd”. De koers-winstverhouding (kw) ligt op basis van de taxatie van de winst over 1992 op 12,5. Dat is hoog voor een lokaal fonds. De gemiddelde kw van de lokale fondsen is tien. Sphinx zit daar dus twintig procent boven. Beleggers zien Sphinx vooralsnog wel zitten en verwachten dat het bedrijf de ambities kan waarmaken. Gisteren incasseerde Sphinx nog licht koersverlies, maar vanmorgen was Sphinx een van de grootste stijgers op de beurs. De koers trok twee gulden aan op 56,50 gulden, een winst van 3,7 procent, en is op weg naar een verbetering van het "all time high' dat sinds eind maart van dit jaar op 57,70 gulden ligt.

    • Max Christern