Wie ruimt puin bij de KNSB?

Terwijl de mussen van het dak vallen maken de schaatsbestuurders vreemde sprongen. Enige weken geleden meldde de KNSB dat de nationale vrouwenkernploeg voorlopig werd opgeheven, in het pinksterweekeinde kwam het ineens op die maatregel terug. De verguisde bondscoach Arie Koops neemt de uitverkoren meiden deze zomer toch maar weer onder zijn hoede.

Het staat echter nog niet vast wie er komende winter de vinger-aanwijzingen langs het ijs geeft. Als de Begeleidings Commissie Kernploegen (BCK) zijn zin had gekregen was Leen Pfrommer, nu trainer van Jong Oranje, als fulltime bondscoach voor de vrouwen aangesteld. Maar het hoofdbestuur legde dat advies naast zich neer. Als verklaring gaf het dat Pfrommer in geen geval mag worden weggehaald bij de juniorenselectie, de belangrijke kweekvijver voor de seniorentop.

De manoeuvre van de KNSB leidde begrijpelijk tot veel verontwaardiging bij de topschaatssters. Want de aankondiging dat de kernploeg op hield te bestaan had uiterst vervelende consequenties voor de zes al aangewezen rijdsters. Lia van Schie verwoordde het leed heel goed toen ze opmerkte: “Voor mijn sport ben ik met mijn studie economie gestopt. Als de selectie verdwijnt is dat een financiële ramp voor me. Ik loop dan de bijdrage van de KNSB (in haar geval ongeveer f 12.000, red.) mis.”

Nu de kernploeg in leven blijft kunnen Van Schie en haar collega's weer enigszins gerust zijn. Maar hoe de toekomst er precies uitziet weten ze niet. “De recente problemen hebben niets met geld te maken”, meldde interim-voorzitter Jan Dijkeman van de KNSB. “Er was eenvoudig geen geschikte trainer te vinden.” Die opmerking werkte in schaatsland op de lachspieren. Er zijn immers coaches genoeg. Henk Gemser bijvoorbeeld, de “professor” die voorheen grote successen met de nationale mannenploeg boekte. Maar Gemser zal weinig trek hebben zijn neus in het wespennest te steken, waar de KNSB momenteel veel van weg heeft.

Het hoofdbestuur wil met zogenaamd krasse maatregelen laten zien dat het nog steeds de baas is. Maar intussen voert het een hevige competentiestrijd met de machtige BCK en de landelijke technische commissie, de LTC. De laatste eist meer zeggenschap voor de regio's, die de subtoppers in hun gelederen hebben. Het rommelt zeer binnen de KNSB. Er is grote behoefte aan puinruimers.

    • Guido de Vries