Westathletic heel tamme vertoning

BRUSSEL, 15 JUNI. In het verleden had de Westathletic, de tweejaarlijkse confrontatie tussen de zwakkere Europese atletieklanden, nog wel eens vuur. In Brussel was het zaterdag en gisteren een uiterst tamme vertoning. De Nederlandse vrouwen eindigden als vierde, de mannen werden vijfde. Bij de vrouwen behaalde Oranje vier zeges door Ellen van Langen (800 m), Christien Toonstra (3000 m), Deborah Dunant (kogel) en de 4x100 meter estafetteploeg. Bij de mannen één. Die kwam op naam van discuswerper Erik de Bruin.

Toonstra is al zeker van Barcelona. De atlete plaatste zich eind april op de 10.000 meter. Gisteren liet zij in de Heizel zien op de 3000 meter over een goede basissnelheid te beschikken: 8.54,40. Van Langen gaf op 30 mei met 2.00,55 al aan weer geheel terug te zijn na een jaar vol blessures. De Amsterdamse had willen voldoen aan de olympische limiet (1.59,50). Zij kwam er met 2.00,42 niet aan toe. De vrouwen estafetteploeg op de 4x100 meter, die zich vorige week verzekerde van olympische afvaardiging, moest het zaterdag zonder de zieke Nelli Cooman doen. Ze werd vervangen door Ester Goossens.

Dunant voldeed met 17,92 meter aan de B-limiet voor het kogelstoten. Voor Barcelona wordt echter 18,50 meter gevraagd. De Bruin kampte gisteren met twee lastige zaken. Zijn wedstrijd begon een uur te laat en hij had hij last van lichte rugwind. Desondanks wierp hij driemaal over de zestig meter.