Vrachtwagenbrandstof uit gebruikte telefoonboeken

Amerikaanse wetenschappers voeren een proef uit met tien vrachtwagens die ze laten rijden op brandstof uit oude telefoonboeken.

Het project dient een tweeledig doel. De uitlaatgassen van de vrachtwagens zouden minder smerig zijn dan bij gebruik van gewone brandstof en stapels oude telefoonboeken worden zinvol aangewend. De telefoonboeken wordt behandeld met zuur en stoom, waarna waterstof wordt toegevoegd. De brandstof die daardoor ontstaat heet methyltetrahydrofuraan, zo vermeldt het bericht. Wetenschappers van het Florida Institute of Technology voeren de proef uit. De vrachtwagens rijden nu nog op een mengsel van normale brandstof met twee tot vier procent telefoonboekbenzine. Dat laatste percentage willen de wetenschappers geleidelijk opvoeren tot tachtig.

Bellsouth, de telefoonmaatschappij voor het zuiden van de Verenigde Staten, heeft 58.000 ton oude telefoonboeken opgehaald. Daarvan kan elf miljoen liter brandstof worden gemaakt. Oude telefoonboeken worden in de Verenigde Staten al gebruikt voor het maken van deklagen voor jonge plantjes, als ligstro voor kippen en als grondstof voor eierdozen en toiletpapier.