Vervoerders willen De Peel gebruiken als luchthaven

ROTTERDAM, 15 JUNI. De internationale expresse-vervoerders zoals TNT, UPS, Federal Express, XP en DHL willen binnen enkele jaren de militaire luchthaven De Peel geschikt maken voor nachtvluchten met vrachttoestellen. Dit hebben NOB Wegtransport en de Nederlandse Vereniging van internationale koeriers (NVIK) en expresse-bedrijven vanmorgen bekendgemaakt.

Volgens drs. F.M. Feij is vliegveld De Peel geschikt omdat het vliegveld deels overbodig is geworden en omdat het in een dunbevolkt gebied ligt. Bovendien ligt het gunstig ten opzichte van het Roergebied, Rotterdam en de Betuwelijn die dertig kilometer ten noorden van De Peel zal worden aangelegd.

Als er niet zoveel bezwaar was geweest tegen nachtvluchten vanaf vliegveld Beek, hadden de expresse-vervoerders liever voor vliegveld Beek gekozen. Maar de eisen die daar gesteld worden zijn volgens de NVIK te streng. Als gevolg hiervan verplaatsen de daar gevestigde integrators hun activiteiten naar Keulen en Brussel.

Als de plannen van de expresse-vervoerders doorgaan, zullen een of maximaal twee expresse-vervoerders gebruik maken van luchthaven De Peel. Om het vliegveld geschikt te maken voor vrachtvliegtuigen is een investering van 140 miljoen gulden nodig. Voor de isolatie van zesduizend omliggende woningen komt daar nog eens 75 miljoen gulden bij.