Toernooiwinst schenkt Schultz veel vertrouwen

BIRMINGHAM, 15 JUNI. Na haar uitschakeling op de open Franse tenniskampioenschappen van Roland Garros deed Brenda Schultz al de opmerkelijke uitspraak dat ze naar Wimbledon zou gaan om te winnen. Voor zover dat na die voorspelling nog mogelijk was, toonde zich ze zondag na de fraaie winst in de finale van het grastoernooi van Birmingham (6-2 6-2 tegen de Australische Jenny Byrne) nog optimistischer. “Ik kan in principe van iedereen winnen”, zei ze na het duel dat slechts 54 minuten vergde.

Het was de tweede keer in de profloopbaan van Schultz, dat ze een toernooi in het vrouwencircuit won. Vorig jaar augustus bracht ze het evenement in de Amerikaanse plaats Schenectady op haar naam. Daar versloeg ze in de finale de Française Dechaume. In Birmingham rekende Schultz, die gezien haar 27ste plaats op de wereldranglijst als zesde was gerangschikt, in de halve finales af met de bijna 30-jarige Amerikaanse Pam Shriver, ooit derde van de wereld. Dat ging niet zonder moeite: 6-4 7-6. In de tweede set moest de Nederlandse op 5-6 twee setpunten wegwerken. Schultz won de tiebreak met 9-7.

In de eindstrijd was de ongeplaatste Byrne geen partij voor de als vanouds hard serverende Schultz, die vorig jaar in Birmingham in de halve finales verloor van Martina Navratilova. De 25-jarige Australische stond het hele jaar 1990 en de helft van vorig jaar op non actief wegens enkel- en polsblessures. Daardoor zakte Byrne naar de 114de plaats op de computerlijst. In Birmingham versloeg ze vier geplaatste speelsters: McNeil (vierde), Basuki (achtste), Durie (tiende) en De Swardt (elfde). In de halve finales werd de 31-jarige Engelse Durie binnen het uur weggetikt: 6-3 6-1.

Schultz na haar winst: “Ik heb dit jaar onder leiding van Juan Nuñez keihard aan mijn spel gewerkt. Daar pluk ik nu de vruchten van. Naast mijn harde opslag en forehand lopen mijn volley's nu veel beter. Ik ben ervan overtuigd, dat mijn speltype uitstekend geschikt is op gras. Daarom denk ik echt goede kansen te hebben op Wimbledon.” Schultz bracht vier jaar geleden al eens een Wimbledontitel in het enkelspel mee naar huis, maar dat was bij de junioren. Daarna verliep haar loopbaan met enkele pieken en vele dalen.

Op het gras van Queen's veroverde de talentvolle Zuidafrikaan Wayne Ferreira zijn eerste zege in een ATP-toernooi. In de finale won de 20-jarige Ferreira met 6-3 6-4 van de verrassend ver doorgedrongen Japanner Shuzo Matsuoka. Zaterdag had de als twaalfde geplaatste Ferreira in de halve finales met 7-6 6-4 gewonnen van de als zevende geplaatste Amerikaan Brad Gilbert. Matsuoka, die eerder de Kroaat Goran Ivanisevic had bedwongen, versloeg de als eerste gerangschikte Zweed Stefan Edberg alsnog na een slecht begin: 1-6, 7-6, 10-8.

In de finale was het niet aan Ferreira te zien, dat hij pas voor de twaalfde keer in zijn loopbaan een partij op gras afwerkte. Hij speelde uiterste accuraat en liet Matsuoka nimmer in zijn spel komen.

In het graveltoernooi van Florence ging de hoofdprijs naar de Oostenrijker Thomas Muster. Hij won in een grillige finale met 6-3, 1-6, 6-1 van de Italiaan Renzo Furlan. (ANP/Reuter)