"Taxi-oorlog' opnieuw opgelaaid in Rotterdam

ROTTERDAM, 15 JUNI. De strijd tussen rivaliserende taxichauffeurs in Rotterdam is in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw opgelaaid. De politie hield vijf chauffeurs aan. Houders van de zogenoemde "pretvergunningen' waagden zich zaterdag weer op straat. Toen zij eerder in de week hun werk probeerden te doen werden zij niet belemmerd, aldus de politie.

De provinciale-vergunninghouders hebben in de ogen van de Rotterdamse taxichauffeurs onrechtmatig een goedkope vergunning gekregen. Drie bedrijven hebben taxi's op de weg waarvoor de vergunning na 1988 is afgegeven door de provincie. In totaal zijn in Rotterdam ruim honderd van deze vergunningen in gebruik.

De problemen begonnen omstreeks middernacht aan de achterzijde van het Centraal Station. Daar verzamelden zich ongeveer veertig taxichauffeurs om te overleggen over de terugkeer van de "pretrijders'. De politie blokkeerde de weg toen er te veel taxi's bijeenkwamen. Op dat moment richtte de agressie zich tegen de politie, aldus de woordvoerder. Eén agent werd aangereden door een taxichauffeur. Hij raakte niet gewond. De chauffeur werd aangehouden.

De onrust verspreidde zich vervolgens over het stadscentrum. Er deden zich enkele incidenten voor. Een aantal taxi's werd daarbij vernield. De taxichauffeurs trokken naar het bureau Eendrachtsplein toen bekend werd dat vijf taxichauffeurs waren aangehouden.

De politie ging niet in op het voorstel van de chauffeurs hun collega's vrij te laten in ruil voor “rust in de stad”. “Aan zo'n ruil doen wij niet aan mee”, aldus de politiewoordvoerder.

Zondagmorgen om vijf uur werd het weer rustig in de stad, nadat de chauffeurs zich hadden verspreid. De vijf chauffeurs zijn inmiddels vrijgelaten. Woordvoerder W. Versteeg van de zogenoemde pretrijders zei gisteren geen oplossing meer te zien in de "taxi-oorlog' in Rotterdam. “Wij hebben verloren”, aldus Versteeg. “Wie van ons durft nu nog de straat op?” Volgens hem hebben boze taxichauffeurs in het weekeinde vijf van zijn wagens vernield.

De proviciale-vergunninghouders kunnen hun werk op dit moment alleen uitvoeren onder begeleiding van de politie. “Wij weten precies waar zij rijden”, zegt de politiewoordvoerder. “Ze worden geïntimideerd, bedreigd en achtervolgd door de rest van de taxichauffeurs. Maar zij moeten gewoon hun werk kunnen doen. Als anderen dat beletten treden we op, als het moet met harde hand.”

De Rotterdamse burgemeester dr. A. Peper zoekt al enige tijd naar een oplossing in het taxiconflict in de Maasstad. Peper wil dat de Rijnmondgemeenten het taxibeleid overnemen van de provincie Zuid-Holland, omdat de stad met een overschot aan taxi's worstelt. Op regionaal niveau zouden vraag en aanbod beter op elkaar kunnen worden afgestemd, meent Peper. Lang niet alle Rijnmondgemeenten zijn overtuigd van het nut van zijn plannen.