Steun grondwet van Brandenburg

POTSDAM, 15 JUNI. De bevolking van de nieuwe Duitse deelstaat Brandenburg heeft gisteren in een referendum de tekst van een nieuwe grondwet met een meerderheid van 93,5 procent goedgekeurd.

De uitslag van de stemming wordt gezien als een bewijs van vertrouwen voor de Brandenburgse premier Manfred Stolpe (SPD). De CDU had campagne gevoerd tegen het wetsontwerp. Stolpe was de afgelopen tijd in opspraak omdat hij vóór de Duitse vereniging namens de protestantse kerken met het DDR-bewind had onderhandeld over het lot van dissidenten. Daarbij zou hij ook informatie hebben verschaft aan de binnenlandse veiligheidsdienst Stasi. De nieuwe grondwet legt onder meer de nadruk op milieu, volkshuisvesting en participatie van de burger. De belangrijkste trekpleister was echter het "recht op arbeid' dat in artikel 49 van de nieuwe grondwet is verankerd. Brandenburg heeft te kampen met een enorme werkloosheid. Het recht op arbeid, dat ook in de constitutie van deelstaat Noordrijn-Westfalen staat, blijkt de in de praktijk niet afdwingbaar. (Reuter, AFP)