Radiomusici dreigen NOS met staking en boycot

ROTTERDAM, 15 JUNI. De musici van het Radio Filharmonisch Orkest, het radio Symfonie Orkest het Radio Kamer Orkest willen gaan staken als het NOS-bestuur op donderdag niet het plan om tien miljoen gulden te gaan bezuinigen op het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Dit hebben de radiomusici afgelopen weekeinde in een vergadering met de Kunstenbond FNV en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) besloten.

Door de staking dreigt de première van Luigi Nono's Prometeo voor het Holland festival in de Beurs van Berlage in Amsterdam in gevaar te komen.

De bezuinigingen zullen zo'n honderd musici hun baan kosten. De Ntb, die de plannen een "sociaal schandaal' noemt, sluit uitbreiding van de stakingsactie bij de omroep niet uit.

De Ntb pleit bij de internationale federatie voor organisaties van musici voor een boycot van de Nederlandse omroepen, als de NOS niet terugkomt op de bezuinigingsplannen. Het NOS bestuur wil de 10 miljoen gulden besteden aan meer film en drama op de Nederlandse tv.

Volgens de Ntb is die 10 miljoen zonder problemen elders bij de omroep te vinden. De bond memoreert aan het feit dat de commissie Van der Zwan vorige maand vaststelde dat de omroepen een eigen vermogen hebben van 395 miljoen, en dat daarvan ongeveer de helft aan de productie van programma's besteed kon worden.